Annons

Frida, 25, fick flytta hem till mamma: ”Det är skitjobbigt”

Nyheter Dubbelt så dyra bostadsrätter, dubbelt så långa bostadsköer och en svajig andrahands­marknad. Därför fastnar rekordmånga unga i ofrivilligt hemmaboende.
Foto: Magnus Liam Karlsson

På köksbordet ligger ett paket naturläkemedel, 28 dragerade tabletter. ”Vid lindriga symtom på nervös anspänning såsom oro, irritabilitet och tillfälliga ­insomningsbesvär.”

– De här tar jag varje kväll för att komma ner i varv och kunna sova, säger ­Frida Olsson. Hon är 25 år och har precis ­flyttat in hos sin mamma. Därmed är hon en av 280 000 unga svenskar som räknas som ofrivilligt hemmaboende.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt rapporten ”Unga vuxnas boende”, från Hyresgästföreningen, är det så många i åldern 20–27 år som bor med sina föräldrar – ett rekordhögt antal. Siffror från Statistiska centralbyrån visar samma utveckling. Varför ser det ut så här?

Hem & Hyra har grävt fram ett antal ­siffror som ger en bild av varför unga fastnar i föräldrahemmet. Resultatet:

  • Snittpriset för en bostadsrätt har ökat med 80 procent de senaste tio åren.
  • Antalet personer i bostadskö i Stockholm, Göteborg och Malmö har ökat med 60 procent de senaste fem åren.
  • I Stockholm är den genomsnittliga kötiden för ett förstahandskontrakt nu över tio år.

Frida Olsson slänger ut en stor ­resväska på golvet och öppnar dragkedjan. I den har hon sin kläder och får gräva fram dagens outfit – kanske. En del av kläderna finns nämligen hos hennes pappa, ungefär sex mil bort. Där finns också hennes möbler, i hans förråd.

– Ibland tänker jag: ”gud, vad har jag hos pappa och vad har jag här?” och så har jag kanske glömt några pluggrejer och ”fan också, då får jag åka dit”.

Plugget, en musikutbildning i Stockholm, är där hon uppehåller sig större delen av dagarna. Att sitta och öva på sängen i lillasysters rum, i mammas trea i Orminge, är inte optimalt. Det är lyhört. Även om mamma inte störs av ljudet så är det svårt att få ro. Så det blir långa dagar i skolan.

Annons
Läs ocksåOckerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengarÖverhyra och ockerhyra

– Det är skitjobbigt, för att vara helt ärlig. Jag tror inte det är någon som tycker det är kul att plötsligt flytta hem till sin förälder? Sedan känner jag mig hemsk om jag säger att det är fruktansvärt, för min mamma är inte fruktansvärd på något sätt. Men det är själva situationen.

Frida bodde tidigare i andra hand, men när hennes kompis flyttade ut blev hyran på 10 200 kronor för dyr. Nu betalar hon 3 500 kronor i månaden för att bo i sin lillasysters rum. Det är studielån och, i mån av tid, extrajobb som betalar hyran.

Så bor unga vuxna, 18-30 år


Någon samlad statistik för andrahandsmarknaden finns inte. Men Blocket har länge varit stora och deras siffror visar att utbudet av lägenheter i Göteborg och Malmö ligger på samma nivå som för tio år sedan samtidigt som priserna stiger.

I Stockholm har det skett en ökning, det finns fler lägenheter idag. Ändå har snittpriset för en etta nästan fördubblats. Från 4 200 kronor till 7 900 kronor. För 25 kvadratmeter.

Samtidigt är andra hand det alternativ som återstår när bostadskön är 10 år lång.

– De som bor hemma, hos föräldrar, och som verkligen inte står ut, flyttar till andra hand och där skulle jag säga: “vad är det för samhälle där man skickar ut de som är i mest behov av att spara pengar och ha en trygg grund att stå på till den sämsta boendeformen?” Med väldigt få undantag är andrahandsmarknaden just det. Den är dyr och den är oberäknelig, säger Claudia Wörmann, boende­ekonom på SBAB.

Läs ocksåKristin, 28 år, efterlyser fler unga efter ålderschocken: "Det var nästan ingen annan i min ålder"Kristin Westlund, 28 år, förtroendevald i Hyresgästföreningen i Karlskrona.

Frida Olsson har sett baksidorna av att bo i andra hand och vill helst inte göra det i dag. När hon sa upp sitt ­senaste kontrakt uppstod en konflikt om depositionen och hon fick inte tillbaka lika mycket som hon lagt in.

Annons

– Han tog pengar av helt orimliga ­anledningar. Han kändes inte på­litlig som hyresvärd, det är en av anledningarna till att jag valde att säga upp ­kontraktet.

Ändå är ett boende i andra hand det mest sannolika nästa steget för Frida. En bostadsrätt finns inte på kartan. Visserligen ökar andelen unga som bor i bostadsrätt, samtidigt som andelen unga som bor i hyresrätt minskar. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån.

Så mycket har bostadsköerna växt på fem år


Men att köpa en lägenhet är dyrt. I Stockholm kostar en genomsnittlig etta 2,6 miljoner kronor. För att få låna från banken krävs då en insats på 400 000 kronor. I Göteborg och Malmö är det något billigare men dina föräldrar skulle ändå behöva spara mellan 700 och 2 000 kronor i månaden, från det att du föds, för att komma upp i de beloppen till din 18-årsdag.

– Jag kanske skulle ha börjat ­spara från den dagen jag tog studenten, men då fanns inte den ekonomin. Det är svårt. Många av de jag känner som köpt har fått pengarna i arv, eller kanske av sina föräldrar, säger Frida Olsson.

Men någon form av boende behöver hon. Och det snart. Hon har gett sig själv en deadline på fyra-fem månader hemma hos sin mamma.

– Jag känner inte att jag lever mitt liv när jag bor här. Jag är gäst här. Det är inte mitt hem. Jag vill bo själv, mest av allt.

Fakta: Så mycket kostar det att köpa en bostadsrätt

Baserat på priset för en genomsnittlig etta behöver du ha så här mycket i kontantinsats för att få låna:

I Stockholm: 402 509 kronor.

I Göteborg: 323 049 kronor.

I Malmö: 169 448 kronor.

Läs också Så ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevalda Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor Nils hyrde en villa – blev stämd på 300 000 kronor: "Otroliga summor"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.