Annons

Friluftsliv ska locka till Kallebäck

Göteborg Det händer mycket i Kallebäck. De närmaste 15 åren beräknas invånarantalet i Göteborgsstadsdelen fördubblas. Just nu har både Stena och Wallenstam stora bostadsbyggen på gång. Men trafiksituationen är ett problem.

Det är nära till naturen i Kallebäck. Det är ett av de stora reklamargumenten när Wallenstam och Stena Fastigheter presenterar sina kommande bostadshus.

Stena har kommit längst med sitt bygge av de två höghusen Kallebäcks torn. De är fjorton våningar höga och rymmer 168 lägenheter, varav hälften hyresrätter och hälften bostadsrätter. Våren 2019 är det dags för inflytt.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

Wallenstam kallar sitt projekt för Kallebäcks terrasser. Företaget har köpta Arlas gamla tomt på Mejerigatan, och planerar att bygga 2 000 nya bostäder runt Lackarebäcksberget. En långsmal kontorsbyggnad kallad Ormen ska byggas mot E6 och fungera som en barriär för buller, luftföroreningar och explosionsrisk vid farliga transporter.

Mejeriet är rivet, men varken Ormen eller några bostäder har börjat byggas än eftersom det inte är klart med detaljplanen.

I väntan på att bygget ska dra igång har Wallenstam anlagt boulebana, lekplats, miniparkour och odlingslådor på grusfältet. Mötesplatsen kallas Mitt i Kallebäck och skyltar och kartor berättar om byggplanerna. Uppe på Lackarbäcksberget finns nu en militärträningsbana och en grillplats.

Läs ocksåHöga hus väcker känslor – professorn: ”Finns många nackdelar"collage som visar ett högt hus och en äldre stadsmiljö med låga hus.

Alexander Persson, 13 år, och Kim Asa, 14, går och driver över grusplanen. De bor i området och brukar ofta hänga runt berget.

Annons

– Vi brukar gå upp till grillplatsen och kolla utsikten. Förut brukade vi ofta gå in i berget också, men det är avstängt nu så det går inte längre, säger Alexander Persson.

Båda två gillar byggplanerna.

Läs ocksåSå skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra"Engagerade. Ola Dahlgren, Anna Greta Holmgren och Åke Sandström har på olika sätt varit med och utformat, drivit och skapat boendena, i en kooperativ hyresrättsförening.

– Det är bra att det blir fler hus här. Men det verkar ta lång tid innan de kan sätta i gång, säger Kim Asa.

CG Eklöf är en Kallebäcksbo av en äldre generation. Han har inte heller något emot nybyggena, men undrar hur trafiksituationen ska bli i framtiden.

– Vi har bara en enda infart hit och den är redan överbelastad. Jag undrar hur de har tänkt, säger han.

Att stadsdelen ligger som en ö inklämd mellan E6 och riksväg 40, med berg på de övriga sidorna, är något som byggherrarna inte lika gärna framhåller.

Annons

Men just detta har satt käppar i hjulet. Byggnadsnämnden godkände visserligen detaljplanen i maj, och den gick vidare till kommunfullmäktige. Men både länsstyrelsen och Trafikverket har satt upp flera villkor för att den stora utbyggnaden ska få genomföras.

Kallebäcksmotet är redan överbelastat och tål inte mer trafik från Kallebäck. Därför behövs det först byggas en ny motorvägsramp som leder direkt från E6 i norrgående riktning och upp till riksväg 40, fastslår Trafikverket.

Länsstyrelsen håller med och har även uttryckt oro för luftkvaliteten och för hur framtida utbyggnad av järnvägen och en flytt av E6 kan påverkas. För att blidka myndigheten har stadsbyggnadskontoret gjort justeringar i detaljplaneförslaget.

Planer på utbyggd kollektivtrafik och en ny gång- och cykelbro gör även att stadsbyggnadskontoret hoppas att de nya Kallebäcksborna ska bli mindre bilburna än tidigare.

Läs också Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt" Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.