HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Garagen sägs upp trots löftet

Luleå Lulebo säger upp tidigare hyresgästers garageplatser. Motivet är att de fått ny värd i samband med försäljningen.
Foto: Göran Lindh
Arga. Sten Wahlbergs och Lasse Dunders garageplatser sägs upp av Lulebo, för att hyresgästerna fått en ny värd.

Kommunala bostadsbolaget Lulebo sålde ett stort antal fastigheter till bland andra Heimstaden. Det var delar av beståndet, vilket innebar att på till exempel Edeforsgatan på Örnäset, blev det plötsligt två värdar där det bara varit en. Men det i sig är inget problem.
– Det fungerar bra. Däremot behandlas vi inte bra av Lulebo. När försäljningen genomfördes sades det tydligt att ingen hyresgäst skulle märka någon mer skillnad än ett nytt brevhuvud. Men det är ju inget annat är en ren flyttkaruesell, säger Lasse Dunder, mångårig hyresgäst hos Lulebo och sedan försäljningen hyresgäst hos Heimstaden.

Både han och Sten Wahlberg har fått uppsägningar av de garageplatser de haft i många år.
– Jag har haft mitt garage en bra bit över tio år. Men det spelar ingen roll, för enligt Lulebo ska jag som, ofrivilligt, har en ny värd, inte få hyra garageplats längre, säger Sten Wahlberg.
– Det verkar dessutom bara beröra garagen. De som hyr parkeringsplats av Lulebo får behålla platserna, även om Heimstaden är den nya värden.

Läs ocksåSparade miljonbelopp åt medlemmarna

Lasse Dunder påpekar att det dessutom har visat sig att Lulebo och Heimstaden hanterar garagefrågan på olika sätt.
Lulebo säger upp garagen och Heimstaden gör det inte.
– Det innebär ju att vi drabbas av försäljningen trots att det lovades att så inte skulle ske. Det uppstår ju en orättvisa, konstaterar Sten Wahlberg.
– På informationen om försäljningen frågade jag specifikt om garagen och fick beskedet att vi skulle få behålla våra kontrakt. Men det var bara tomma ord.

Lulebo ser inget konstigt i beslutet att säga upp de garagehyresgäster som fick ny värd i samband med försäljningen.
– Nej, vi har en väldigt stor efterfrågan på parkeringsplatser från våra hyresgäster. Så vi prioriterar våra egna i första hand, säger Ann Pettersson.
– Visst kan vi förstå att det finns en del som känner sig orättvist behandlade. Men nu har vi beslutat att göra så här.
Tvärtom tänker Heimstaden om garage och parkeringsplatser. Att ta över ett bestånd innebär att man tar över hela beståndet, med allt det innehåller. Det betyder att den som hyr garage i samma kvarter som Sten Wahlberg och Lasse Dunder, men av Heinstaden, får behålla sitt kontrakt.

– Vi köpte en del av Lulebos bestånd och där ingick lägenheter, garage och parkeringsplatser. Var de som hyr garage bor bryr vi oss inte om, säger Rikard Paulsson, fastighetsförvaltare på Heimstaden i Luleå.
– Vi har kösystem även till parkeringsplatser och garage. Blir en plats ledig följer vi kön. Ingen sägs upp beroende på var man bor.

Läs ocksåSå vanligt är det att värden hotar med vräkning
Läs också Alingsåshem och Hyresgästföreningen oeniga - går till medling Hyresförhandlingar klara med Västerviks Bostad Sambopar betalade för mycket hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.