Gränbyhyrorna klara

Uppsala Nu är de nya hyrorna färdigförhandlade för samtliga Rikshems lägenheter i Gränby. Som mest höjs hyrorna med 34 procent.

Striden om Rikshems hyror i Gränby har pågått i flera år. Bolagets planer på att höja hyrorna med upp till 43 procent har gjort många hyresgäster oroliga och upprörda.

Den nya hyresöverenskommelsen gäller renoveringarna i etapp tre och fyra, och bygger i stort sett på den överenskommelse som fattades mellan Rikshem och Hyregästföreningen i september i fjol. Enligt den ska lägenheterna renoveras i två olika nivåer. En fjärdedel av lägenheterna renoveras med 18 procents höjd hyra och resten med 34 procent höjd hyra.
25 procent av hushållen har möjlighet att välja nivå, resten får den högre hyreshöjningen.
De hyresgäster som bott längst i området har rätt att välja först.

Läs ocksåEfter 40 år renoveras deras förfallna fönster – men hyresgästerna måste betala: "Vi känner oss överkörda"

Etapp 3 och 4 omfattar 1230 lägenheter. I första omgången förhandlades hyrorna för 281 hushåll.

Läs också Hyresgästs renovering kallas vanvård – kan tvingas flytta: ”Vaknar varje dag i stress” Efter 15 års ovisshet – nu vill Uppsalahem riva Annikas hus: "Är det skrämskott igen?” Yxman värmde mat i tvättstugan – nu riskerar förstahandshyresgästen vräkning 13-åriga Saga klipptes in i porrbild som skickades till alla i huset - granne misstänks

Gränbyhyrorna klara

Uppsala Striden om hyrorna i Gränby är nu avgjord. En fjärdedel av hyresgästerna får välja mellan två nivåer av renovering. Som mest höjs hyran med 34 procent.

Förhandlingarna om de omstridda hyreshöjningarna i Gränby har pågått sedan 2011. Rikshems planer på att höja hyrorna med 43 procent i samband med planerade renoveringar i Gränby har skapat oro och uppståndelse bland hyresgästerna. Men nu har Hyresgästföreningen och Rikshem lyckats komma överens om hyresnivåerna för den första etappen av de planerade ombyggnationerna i Gränby.

Överenskommelsen innebär att lägenheterna renoveras i två nivåer. En fjärdedel av lägenheterna renoveras med 18 procents höjd hyra och resten med 34 procent höjd hyra. Valmöjligheten gäller 25 procent av hushållen, resten får den högre hyreshöjningen.
De hyresgäster som bott längst i området får välja först.

Läs ocksåKritiserad förhandlingsmodell ska utvärderas interntHyresgästföreningens förbundsstämma 2025.

Åse Richard, Hyresgästföreningsaktiv som fört hyresgästernas talan i Gränby, tar emot beskedet med blandade känslor.
– Vi dansar inte jenka av glädje direkt. Det är skönt med ett avtal, men hyrorna blir ju fortfarande för höga och folk måste flytta.

281 hushåll berörs av renoveringarna i etapp ett. Enligt Åse Richard hade 120 familjer redan flyttat sedan den 1 augusti av rädsla för hyreshöjningarna, innan avtalet var klart.
– Jag ska själv försöka få den lägre hyreshöjningen, annars måste jag nog se mig om efter något annat, säger hon.

 Enligt Hyresgästföreningen innebär överenskommelsen något nytt i Uppsala, hyresgästen får direkt inflytande över hyresnivån.
–Nu hoppas vi att andra bostadsbolag  i Uppsala som har renoveringar framför sig gör likadant och går in i förhandlingar med målet att ge hyresgästerna ökat inflytande över renoveringarna, säger Per Claesson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåSå ska hyresgästernas trygghet bli en valfråga: ” Vi står vid ett vägskäl”En kvinna med ett papper i handen.
Läs också Trots chockhöjningar: Hyresgästföreningen ska inte förhandla parkeringshyror Dyrare att vara med i Hyresgästföreningen – medlemsavgiften höjs Efter 40 år renoveras deras förfallna fönster – men hyresgästerna måste betala: "Vi känner oss överkörda"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.