HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gränbyhyrorna klara

Uppsala Nu är de nya hyrorna färdigförhandlade för samtliga Rikshems lägenheter i Gränby. Som mest höjs hyrorna med 34 procent.

Striden om Rikshems hyror i Gränby har pågått i flera år. Bolagets planer på att höja hyrorna med upp till 43 procent har gjort många hyresgäster oroliga och upprörda.

Den nya hyresöverenskommelsen gäller renoveringarna i etapp tre och fyra, och bygger i stort sett på den överenskommelse som fattades mellan Rikshem och Hyregästföreningen i september i fjol. Enligt den ska lägenheterna renoveras i två olika nivåer. En fjärdedel av lägenheterna renoveras med 18 procents höjd hyra och resten med 34 procent höjd hyra.
25 procent av hushållen har möjlighet att välja nivå, resten får den högre hyreshöjningen.
De hyresgäster som bott längst i området har rätt att välja först.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

Etapp 3 och 4 omfattar 1230 lägenheter. I första omgången förhandlades hyrorna för 281 hushåll.

Läs också Småbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter" Vattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärden Håkan och Tinnas värd sänker hyrorna och ska betala tillbaka 774 000 kronor Kräver att få ta över kontraktet – trots hyresskuld på 250 000

Gränbyhyrorna klara

Uppsala Striden om hyrorna i Gränby är nu avgjord. En fjärdedel av hyresgästerna får välja mellan två nivåer av renovering. Som mest höjs hyran med 34 procent.

Förhandlingarna om de omstridda hyreshöjningarna i Gränby har pågått sedan 2011. Rikshems planer på att höja hyrorna med 43 procent i samband med planerade renoveringar i Gränby har skapat oro och uppståndelse bland hyresgästerna. Men nu har Hyresgästföreningen och Rikshem lyckats komma överens om hyresnivåerna för den första etappen av de planerade ombyggnationerna i Gränby.

Överenskommelsen innebär att lägenheterna renoveras i två nivåer. En fjärdedel av lägenheterna renoveras med 18 procents höjd hyra och resten med 34 procent höjd hyra. Valmöjligheten gäller 25 procent av hushållen, resten får den högre hyreshöjningen.
De hyresgäster som bott längst i området får välja först.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Åse Richard, Hyresgästföreningsaktiv som fört hyresgästernas talan i Gränby, tar emot beskedet med blandade känslor.
– Vi dansar inte jenka av glädje direkt. Det är skönt med ett avtal, men hyrorna blir ju fortfarande för höga och folk måste flytta.

281 hushåll berörs av renoveringarna i etapp ett. Enligt Åse Richard hade 120 familjer redan flyttat sedan den 1 augusti av rädsla för hyreshöjningarna, innan avtalet var klart.
– Jag ska själv försöka få den lägre hyreshöjningen, annars måste jag nog se mig om efter något annat, säger hon.

 Enligt Hyresgästföreningen innebär överenskommelsen något nytt i Uppsala, hyresgästen får direkt inflytande över hyresnivån.
–Nu hoppas vi att andra bostadsbolag  i Uppsala som har renoveringar framför sig gör likadant och går in i förhandlingar med målet att ge hyresgästerna ökat inflytande över renoveringarna, säger Per Claesson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen
Läs också Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror” Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Småbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.