Annons

Grannar sparade 168 000 på att neka hyreskrav

Söderhamn Värden ville chockhöja deras hyror med som mest drygt 2 000 kronor. Fallet gick till hyresnämnden. Höjningen stannade då vid 0-400 kronor. "En enorm lättnad", säger Tomas Wernh. Tillsammans med tio grannar gjorde han en besparing på 168 060 hyreskronor per år på att inte acceptera kravet.
Huslängorna är i dåligt skick. Ändå ville värden höja hyrorna med uppåt 2 000 kr i månaden. I hyresnämnden fick Tomas Wernh och hans grannar rätt.

Hälsingeföretaget AB-Hem äger sedan 2016 hus med 35 hyreslägenheter i lantlig idyll i lilla Marmaverken utanför Söderhamn.

Många av lägenheterna är i väldigt, väldigt dåligt skick. Det är ägaren Annika Backlund egna ord.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Men alla ska åtgärdas. Vi ska visa att vi är seriösa och lyfta det här området till normal nivå, säger hon.

I mars förra året chockades hyresgästerna av ett besked om att AB-Hem ville höja hyrorna med som mest drygt 2 000 kronor i månaden.

– Då hade vi fått flytta, säger Tomas Wernh, som tillsammans med sambon Cecilia Björkman i dag betalar 4 842 kronor i kallhyra för en fyra.

Läs ocksåPer fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandlaEn tredelad bild med en äldre man, ett utsnitt av ett hyreskontrakt med ett stycke om förhandlingsklausul markerad, och en yngre kvinna.

Med den begärda höjningen skulle de få en ny hyra på 6 908 kronor exklusive värme för uppåt 2 000 kronor.

– Varken yttra skötseln eller lägenheternas skick uppfyller kraven för en sådan hyra.

Annons

Förhandlingarna ledde inte till någon överenskommelse. Elva av hyresgästerna lät ärendet gå vidare till hyresnämnden där de företräddes av Hyresgästföreningens förhandlare Klas Larsson.

Läs ocksåVärden höjde hyran utan att förhandla - nu får Per och Eva pengar tillbakaEn äldre man och kvinna som står i en lägenhet. I bakgrunden skymtar ett vitrinskåp, en kakelugn, en spegel med förgylld ram och en kristallkrona.

Efter bland annat besiktning på plats har hyresnämnden nu meddelat sitt beslut. Det blev en stor framgång för hyresgästerna. Två av de elva får ingen höjning alls. Som mest blir det en höjning med 400 kronor. För Tomas och Cecilia stannade det vid 243 kronor.

Hyresnämnden konstaterar bland annat att AB-Hems lägenheter har betydligt lägre bruksvärde än de närliggande bostäderna inom kommunala Faxeholmens bestånd som använts som jämförelseobjekt.

Tillsammans gjorde de elva hyresgästerna en besparing på 168 060 kronor per år jämfört med om de hade accepterat värdens hyreskrav.

För Tomas Wernh och Cecilia Björkman blev det alltså bara en tiondel så stor höjning som deras värd begärt.

– En enorm lättnad, säger Tomas.

Annons

Hyresgästföreningens förhandlare Owe Hellberg tycker att hyresnämndens beslut är bra på många sätt. Inte minst då som en påminnelse om att en skälig hyra alltid måste utgå från det faktiska skick lägenheten är i och inte från den ambition värden har.
– Hyresnämnden konstaterade att samtliga lägenheter är i dåligt skick och behöver renoveras. Det är en bra signal till värdarna att renovera lägenheterna innan de begär hyreshöjningar, säger han.

Annika Backlund lovar att AB-Hem nu ska fullfölja sitt åtgärdsprogram genom att ta itu med lägenheternas invändiga skick. Hyresgästerna kommer att få besked senast i höst om vad som ska göras hos var och en.

– Jag förutsätter att hyresnämnden fattat ett korrekt beslut, säger hon om de minimerade hyreshöjningarna.

Annika Backlund berättar att hennes plan var att sätta normalhyror och utifrån dessa göra avdrag för bristerna tills de blivit åtgärdade.

– Nu förstår jag att det inte går att göra så, säger hon.

Läs också Hyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende" Lars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet” Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.