Annons

Grön oas och glada hönor när hyresgästerna tog över gården

Stockholm Här frodas frukt, bär och grönsaker – samtidigt som gemenskapen mellan grannarna spirar. På en innergård i Gubbängen har en grupp hyresgäster skapat en alldeles speciell grön oas.
Foto: Anders Göransson
Jordan Lane och Linnéa Skog utanför växthuset på gården.

Det var i samband med att bostadsområdet renoverades för tre år sedan som några odlingsintresserade grannar i kvarteret Spindeln såg chansen att påverka närmiljön. Idén som de tog med till hyresvärden Stockholmshem var att de skulle få skapa en ”ätbar” innergård, med möjlighet att odla grönsaker, bär och frukter.

– De svarade ja, och erbjöd sig att stå för materialkostnaden. Förutsättningen var att vi skulle sköta och driva det hela själva, säger Jordan Lane, en av de boende.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Så blev det. Kontakt togs med landskapsarkitekter och planteringslistor gjordes. Fokus skulle ligga på användbara, ätbara växter och pollineringsväxter för att öka den biologiska mångfalden.

Idag har gården fruktträd och bärodlingar, pallkragar för dem som vill odla själva, och ett nybyggt växthus där var och en sköter om sina egna växter, bland annat gurkor, tomater, paprika, chilifrukt, citroner och fikon.

– I början handlade det mycket om att träffa människor här i kvarteret, lära känna dem och göra något tillsammans där man bor. Men det här gör också att man inte behöver en egen trädgård. Vi är inga villaägare, och jag har inte ens en balkong. Men det behöver jag inte, jag kan ju gå ner hit, säger grannen Linnéa Skog.

Läs ocksåVille förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronorDomarklubba och pengar

När odlingen väl var igång och den inledande tveksamheten hos omgivningen övervunnits var det dags för nästa projekt, ett mobilt hönshus ritat av Jordan, som är arkitekt. Ett av argumenten i samtalen med Stockholmshem var att hönsen skulle hjälpa till att rädda gårdens äppelträd som angripits av rönnbärsmalens larver. Höns pickar nämligen gärna i sig de små skadedjuren på marken innan de nått träden.

– Vi sa att antingen använder vi bekämpningsmedel eller också kan vi ha höns under äppelträden under våren och hösten. Och plötsligt var vi inte längre bara en grupp hönstokiga människor, säger Jordan.

Annons

Idag bor Barbro, Gunnel, Dodo och Sharon – samtliga av den svenska lantrasen Hedemorahöns – i ett litet hönshus på innergården. De producerar ägg i normal, god takt även om de inte är som ”industrihöns”.

Läs ocksåGran föll från åttonde våningen och träffade bil – ”trodde det var en bomb”Fallande gran

– Men jag tog fyra ägg i går, säger Jordan.

Någon tupp har de däremot inte, av hänsyn till morgontrötta grannar.

– Man behöver inte bädda för konflikter. Vi hade en höna som började bete sig som en tupp, hon försökte gala, även om hon inte kunde. Hon fick flytta till en annan plats, säger Linnéa.

Stockholmshem har även gett klartecken för en biodling i området. Jordan, som är arkitekt, har ritat kuporna och håller på att bygga dem.

Gårdsgruppen har idag 15 medlemmar medan hönsgruppen är något mindre, fem medlemmar.

Annons

Även de hyresgäster som inte är med i någon av grupperna har förstås tillgång till hela gården.

– Man får även gå in i växthuset, så länge man respekterar andras växter. Man får njuta av det som finns där, men däremot inte skörda, säger Linnéa.

På Stockholmshem använder man numera kvarteret Spindeln som förebild och inspiration för hur man kan jobba med odlingsfrågor. Och man kan tänka sig att stödja fler hyresgäster som vill komma igång med liknande projekt.

– Vi har just ordnat så att en grupp hyresgäster på Lingvägen i Hökarängen ska få ett växthus. Det bygger bara på att det finns ett stort intresse och engagemang, och att man ser att det gör gott för ett område, säger Åsa Stenmark, hållbarhetsstrateg på Stockholmshem.

Fakta: Fakta: Så gör du

Sugen på att starta en gårdsgrupp? Här är några tips från kvarteret Spindeln:

Bilda en grupp och prata igenom hur ni vill ha det. Ssätt upp tydliga riktlinjer och dela på arbetsuppgifterna. Våga kompromissa och ha tålamod med varandra.

Presentera ett genomarbetat förslag för er värd och visa att ni är seriösa. Håll igång munlädret och ha mycket tålamod. Och gärna lite fika att bjuda på.
Planera väl, ta fram andra lyckade exempel. Rita upp och presentera för de övriga hyresgästerna om det är något som måste godkännas av dem. Glöm inte fikat!
Även befintliga gårdar och rabatter kan förändras och utvecklas. Håll siktet högt, musklerna trimmade och förväntningarna på sparlåga. Tänk på att ingenting är omöjligt och att det bästa ni gör är gott nog.

 

Läs också Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Stockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt" Ökad trygghet och knarkbeslag – stora vinster med projektet ”Trygga trappan”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.