”Gyllene läge att rusta upp miljonprogrammet”

Nyheter Hela västvärlden är i ekonomisk gungning. Då har Sverige en oslagbar chans att satsa på renoveringar av gamla hyreshus, visar en ny studie.
Foto: Svensk Byggtjänst/Flickr

Stabila statsfinanser, låg statsskuld och svåra skuldproblem i andra delar av västvärlden.

Tre faktorer som tillsammans ger ett gyllene tillfälle att investera i massrenovering.

Läs ocksåHyresgäst renoverade lägenhet – tvingas betala 105 000 kronorRenovering - kostade 105 000 kronor för hyresgäst

Så resonerar makroekonom Pekka Kääntä, som på uppdrag av Svensk Byggtjänst skrivit en rapport om hur miljonprogrammet ska rustas upp.

Trots att många skulle säga att Sverige är på väg in i en ekonomisk kris kunde de finansiella förutsättningarna inte se bättre ut, menar han.

– Staten har ett unikt tillfälle att låna pengar till extremt låg ränta, och miljonprogrammet passar perfekt som projekt. Här finns en möjlighet att lyfta fram byggsektorn som tillväxtmotor. Men den måste utnyttjas nu, annars försvinner möjligheten.

Läs ocksåBoende protesterar: ”Trötta på att vara bankomat”

Nyckeln är de låga statslåneräntorna samt en stor aptit på säkra svenska tillgångar hos både inhemska och utländska investerare.

Merparten av kostnaden ska dock bostadsbolagen själva stå för – och det är här huvudproblemet ligger. Att skapa en mekanism som ger dem finansieringshjälp till låg räntekostnad blir den stora utmaningen, menar Pekka Kääntä.

– Den här satsningen kommer att öka tillväxten markant, genom att väldigt mycket av produktionen sker i Sverige. Extra arbetskraft finns det gott om att hämta i andra länder.

Läs ocksåIrene blickar mot sin nya framtid - därför tar det årtionden att göra om miljonprogrammetEn kvinna som tittar ut från ett fönster.

Även Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson, Veronica Palm, anser att det är dags att satsa stort.

Hon efterlyser ett blandat boende, där miljonprogramområden kompletteras med hyresvillor och radhus, och där samarbete över partigränserna och företagssatsningar hjälper till att höja stadsdelarnas status.

– Jämlikhet driver tillväxt. Vi behöver stadsdelar som bryter klassmönstret, så att människor får en stadsdel att växa i.

Därtill ska bland annat statliga kreditgarantier hjälpa fastighetsägare att finansiera renoveringar genom långsiktiga lån.

– Vi måste inse att vi har ett gemensamt problem och ansvar. Det är inte rimligt att just den som i dag sitter på kontraktet ska ta hela smällen för en upprustning, omställning samt klimat- och energimål.

Anti Avsan (M), ledamot i riksdagens civilutskott, är dock djupt kritisk till båda föregående talares idéer.

– Att låta staten bekosta upprustningen skulle uppfattas som en premie för dem som misskött sig och bli orättvist för dem som tagit sig igenom problemen.

Inte heller lockar tanken med att låta statliga lån vara motorn i de väntade jätterenoveringarna.

– Ett skäl till att Sverige har så bra kreditvärdighet är just för att vi är förhållandevis lågt skuldsatta. Jag har inte fått se rapporten och tror inte på det här. Än.

Läs också Fukt och byggfel i Jessicas lägenhet – ändå vill värden höja hyran efter renoveringen Ingrid fick hyran höjd med 57 procent: “Var beredd på det värsta, det blev ännu värre”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.