HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Han ska cykla 80 mil – för bättre bostäder till funktionsnedsatta

Nyheter Det råder stor brist på lägenheter anpassade för funktionsnedsatta. 56 procent av svenska kommuner har i nuläget brist på LSS-boenden. Nu startas initiativ för att väcka uppmärksamhet kring problemet.
Under september ska Robin Berkhuizen (till höger) ta cykeln från Landskrona till Gävle. Carl Lidbeck (till vänster) ska följa med en bit.

Robin Berkhuizen ska cykla 80 mil i september, från Landskrona i söder till Gävle i norr. På vägen ska han träffa politiker, psykologer, hyresgäster och anhöriga till boende i LSS-hem. Förhoppningen är att fler ska få upp ögonen för de problem som dessa hyresgäster står inför.

– En siffra vi fått höra är att det kommer att saknas 22 600 platser år 2020. Det motsvarar 3 700 LSS-boenden, säger Robin Berkhuizen.

Läs ocksåAF Bostäder vill säga upp student

I augusti skrev Hem & Hyra om Boverkets rapport som visar att 56 procent av landets kommuner har brist på särskilda bostäder för personer med funktionsnedsättning. Siffran har ökat sedan föregående år och samtidigt visar statistik från Boverket att det byggs färre bostäder av den här sorten.

– I samma undersökning visar det sig att 12 kommuner ligger i balans i övrigt, men har ett underskott just för LSS-boenden. För mig sänder det signalen att man bortprioriterar LSS-hemmen, säger Robin Berkhuizen.

– Det finns också väldigt många skräckexempel på hur man bygger om befintliga kontor och liknande och hur det då tyvärr väldigt många gånger blir dåliga kompromisser för hyresgästerna.

Läs ocksåHyresnämnden ska besöka överfylld lägenhet

Han är inte bara initiativtagare till Funktionshinderbanan, som är namnet på cykelturen mellan Landskrona och Gävle, utan även vd för Emrahus, som bygger LSS-hem.

– Det är i mitt jobb som tankarna börjat födas, på grund av de personer jag träffat på. Vi bygger LSS-hem och brukar skänka en del av vinsten till olika ändamål men i år tänkte vi att vi drar igång en kampanj i stället.

Cykeln som ska ta Robin Berkhuizen de 80 milen från Landskrona till Gävle är en särskild sorts tandemcykel med två säten bredvid varandra. Den används bland annat vid LSS-boenden, då hyresgästen kan sitta bredvid, men under Funktionshinderbanan kommer alltså alltifrån politiker till anhöriga att få provcykla bredvid Robin.

Läs ocksåEfter flera olyckor med barn – Boverket varnar för äldre hissar

Hela resan kommer att dokumenteras och går att följa både på en särskild sajt och via sociala medier.

– Det handlar lite om att förstå och sprida kunskapen om den här frågan och förhoppningsvis kunna påverka politiker att göra något.

Fakta: Detta är ett LSS-boende

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, medger så kallade LSS-boenden. Dessa bostäder är anpassade för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar. Det kan till exempel handla om utvecklingsstörningar, autism eller rörelsehinder.

På ett LSS-boende finns personal som tar hand om hyresgästerna och hjälper dem med dagliga behov.

Vissa personer med särskilda behov kan till exempel vara extra känsliga för ljus och andra för ljud. Det innebär att bostäderna måste anpassas för den som bor där.

Läs också "Bara annorlunda" värdens svar om dåligt vatten Analys: Uppslutning och irritation kring Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.