Annons

Här går köken i soporna

Uppsala Finnes: Renoverat, original Marbodalkök från 60-talet – men bara några timmar till, sedan väntar flistuggen. Utställningköket delar därmed ödet med drygt tusen kök från Gränby.
Köket har ingått i ett konstprojekt med Hyresgästföreningen som huvudansvarig och visats på flera orter under året. Det sista tillfället att se det är på stadsbiblioteket i Uppsala 18 september. Sedan kasseras även det.

Prydligt, enkelt och funktionellt men ack så oönskat. När det stora renoveringsarbetet av cirka 1400 lägenheter i Gränby och Diset några kilometer norr om Uppsala centrum är färdigt 2016 har fler än tusen kök bytts ut. 

Boende i områdena har haft möjlighet att välja omfattning på renovering – lägre, eller normal, vilket ger utslag på de nya hyrorna med cirka 850 kronors skillnad (räknat på 3 rum och kök 77,5 kvadratmeter i 2014 års hyresnivå). 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En av skillnaderna mellan lägre och normal är just köksrenoveringen, även om blandaren byts ut till en modern i båda fallen. Men det är inte många som valt det lägre alternativet i Gränby.

– Totalt har 15 procent valt den lägre nivån och det vi ser nu i de senare etapperna är att än färre gör det. Det är nere mot tio procent nu. I Diset har 2,5 procent valt den lägre nivån, säger Jennie Wolmestad, kommunikationschef på Rikshem.

Ulf Eklund är möbelsnickare i grunden och den som renoverat utställningsköket. Han gjorde det med målet att undersöka om det skulle gå att göra massrenoveringar av köken. Kvaliteten är det nämligen inget fel på. 

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– Nej, det här är riktiga möbler, möbler som håller, säger Ulf Eklund. Man får rikta upp dem lite men merparten av köken i Gränby är absolut inte bortom räddning, säger han. 

Lackningen av luckorna lämnades till firma och hamnade på 2500 kronor. Därtill kom material om 500 kronor och cirka 25 timmars arbetsinsats. Vid en storskalig renovering skulle priset bli betydligt billigare. 

– Jag uppskattar att renovering av ett kök som det på utställningen (inklusive höjning av diskbänken) kan göras på mindre än en arbetsdag. Och det bör rimligen bli avsevärt mycket billigare ifall man har avtal för lackning av luckor till många kök, säger Ulf Eklund. 

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

Vad de nya köken som nu monteras i lägenheterna kostar vill inte Jennie Wolmestad kommentera. 

Annons

Det ekonmiska värdet då, på det nyrenoverade Marbodalskåpet som det står just nu, målat i den ursprungliga färgtonen ”Havton”. Viveca Carlsson, retroexpert, är förtjust men lägger priset lågt. 

– Vilka fina skåp! Tyvärr är det ändå svårt att få mer än möjligen några hundralappar för dem. Just fast inredning är svårsåld eftersom det måste passa exakt med de mått köparen är på jakt efter, säger hon.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.