Här går köken i soporna

Uppsala Finnes: Renoverat, original Marbodalkök från 60-talet – men bara några timmar till, sedan väntar flistuggen. Utställningköket delar därmed ödet med drygt tusen kök från Gränby.
Köket har ingått i ett konstprojekt med Hyresgästföreningen som huvudansvarig och visats på flera orter under året. Det sista tillfället att se det är på stadsbiblioteket i Uppsala 18 september. Sedan kasseras även det.

Prydligt, enkelt och funktionellt men ack så oönskat. När det stora renoveringsarbetet av cirka 1400 lägenheter i Gränby och Diset några kilometer norr om Uppsala centrum är färdigt 2016 har fler än tusen kök bytts ut. 

Boende i områdena har haft möjlighet att välja omfattning på renovering – lägre, eller normal, vilket ger utslag på de nya hyrorna med cirka 850 kronors skillnad (räknat på 3 rum och kök 77,5 kvadratmeter i 2014 års hyresnivå). 

Läs ocksåDörrknackning om renovering skapar oro i deras områdeBalder har anlitat en delgivningsfirma som ska informera om att den planerade renoveringen gått till hyresnämnden. Men hyresgäster som sagt nej uppfattar att delgivningsmannen samtidigt försöker få dem att godkänna renoveringen. ”Deras mål är att få folk att ångra sig”, säger Luay Alani, ordförande i lokala hyresgästföreningen.

En av skillnaderna mellan lägre och normal är just köksrenoveringen, även om blandaren byts ut till en modern i båda fallen. Men det är inte många som valt det lägre alternativet i Gränby.

– Totalt har 15 procent valt den lägre nivån och det vi ser nu i de senare etapperna är att än färre gör det. Det är nere mot tio procent nu. I Diset har 2,5 procent valt den lägre nivån, säger Jennie Wolmestad, kommunikationschef på Rikshem.

Ulf Eklund är möbelsnickare i grunden och den som renoverat utställningsköket. Han gjorde det med målet att undersöka om det skulle gå att göra massrenoveringar av köken. Kvaliteten är det nämligen inget fel på. 

Läs ocksåEgna experter hjälpte inte – hyresgäster förlorar tvist om renovering: ”Tänker inte ge upp”

– Nej, det här är riktiga möbler, möbler som håller, säger Ulf Eklund. Man får rikta upp dem lite men merparten av köken i Gränby är absolut inte bortom räddning, säger han. 

Lackningen av luckorna lämnades till firma och hamnade på 2500 kronor. Därtill kom material om 500 kronor och cirka 25 timmars arbetsinsats. Vid en storskalig renovering skulle priset bli betydligt billigare. 

– Jag uppskattar att renovering av ett kök som det på utställningen (inklusive höjning av diskbänken) kan göras på mindre än en arbetsdag. Och det bör rimligen bli avsevärt mycket billigare ifall man har avtal för lackning av luckor till många kök, säger Ulf Eklund. 

Läs ocksåBarbro, 73, får ta trapporna i åttavåningshuset när hissen är avstängd: "Jag tar ett steg i taget"En tvådelad bild. Till vänster en äldre kvinna med gråvitt hår och glasögon som står i en trappa i ett lägenhetshus. Hon tittar in i kameran med allvarlig min, bär jeans och rosa tröja. Till höger En lapp uppsatt med svart tejp på en hissdörr. Där informeras om renoveringen som ska pågå mellan den 9 juni och 4 juli.

Vad de nya köken som nu monteras i lägenheterna kostar vill inte Jennie Wolmestad kommentera. 

Det ekonmiska värdet då, på det nyrenoverade Marbodalskåpet som det står just nu, målat i den ursprungliga färgtonen ”Havton”. Viveca Carlsson, retroexpert, är förtjust men lägger priset lågt. 

– Vilka fina skåp! Tyvärr är det ändå svårt att få mer än möjligen några hundralappar för dem. Just fast inredning är svårsåld eftersom det måste passa exakt med de mått köparen är på jakt efter, säger hon.

Läs också Hyresgästföreningen stäms – vägrar lämna ut alla handlingar om hyran Droppen blev när två tvättmaskiner blev en: "Går inte i ett hyreshus"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.