HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Här höjer Platen hyran mest

Motala Hyrorna hos Platen höjs med i genomsnitt 0,66 procent vid nyår. Hyresgäster på Guldkullen slipper helt höjning, medan boende i Bråstorp får en högre hyreshöjning än andra.
Foto: Jenny Knutsson
Platens hyresgäster i Bråstorp får en högre hyreshöjning än de som bor i andra områden.

Platen hade begärt att få höja med 1 procent men får alltså nöja sig med mindre än så.

– Jag kan inte säga annat än att jag tycker att vi har gjort en bra uppgörelse, säger Hyresgästföreningens förhandlare Carina Johansson.

Läs ocksåSå blir din hyra 2018 i Östergötland

Även Platens vd Lars Åke Landén är nöjd.

– Det blev lite mindre än vi yrkat men det reder vi ut. Vi får pruta lite på fastighetsunderhållet, säger han.

Vilka planerade åtgärder kommer inte att bli av?

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

– Det kan jag inte säga exakt, men det handlar om saker som ligger på marginalen och som det inte är något problem att vänta med.

Inga större projekt, som till exempel de omfattande renoveringarna som pågår på Ekön, ska dock beröras.

– Totalt sett ökar vi underhållet nästa år, säger Lars Åke Landén.

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

0,66 procents höjning betyder att en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor blir 33 kronor dyrare per månad.

Annons

Men för hyresgäster i området Bråstorp blir höjningen drygt dubbelt så hög som i övriga beståndet, 12 kronor per kvadratmeter och år, jämfört med 5,75 kronor i andra områden. Samtidigt blir det ingen höjning alls för dem som bor på Guldkullen, bara någon kilometer från Bråstorp.

– Vi har upptäckt att det finns orättvisa i hyressättningen. Guldkullen byggdes 1964 och har lägre standard än Bråstorp som byggdes i början av 1990-talet. Ändå är hyrorna betydligt högre på Guldkullen. Det känns inte motiverat att det ska vara så stora skillnader, säger Carina Johansson.

Orsaken till att Bråstorp halkat efter ska finnas ett antal år tillbaka i tiden.

– Ungefär samtidigt som husen byggdes gick luften ur hyresmarknaden och det blev svårt att hyra ut lägenheterna, säger Carina Johansson.

I många fall plomberades rum så att en fyra till exempel blev en trea och hyran sattes därefter. Men när efterfrågan steg och de plomberade rummen öppnades och började användas igen så justerades inte hyrorna.

– Nu när vi generellt har låga hyreshöjningar så är det en bra tid att se över sådana här skevheter, menar Lars Åke Landén.

I kronor innebär höjningen ett påslag på cirka 70 kronor för en genomsnittslägenhet i Bråstorpsområdet.

Vad tycker de som bor i Bråstorp om att få en högre hyreshöjning?

Annons

– Det vet jag inte. Men jag tror att många förstår att de bor väldigt billigt i dag. Numera är området populärt, men det har inte alltid varit så, säger Carina Johansson.

Liksom hyresgästerna på Guldkullen så slipper de som bor i den kommunala bostadsstiftelsens nybyggda lägenheter i Borensberg och på Redareplan i Motala hyreshöjning nästa år.

– En del flyttar in nu första december och det hade nog varit väl magstarkt att höja hyran direkt, säger Lars Åke Landén.

Carina Johansson konstaterar att det gick snabbt att komma överens. Hon tycker att förhandlingen genomfördes med ett gott tonläge.

– Vi har kontinuerlig kontakt även mellan förhandlingarna och Platen brukar löpande hålla oss uppdaterade om vad de har på gång. Det gör att det aldrig blir några motsättningar och det känns bra, säger hon.

– Vi har förhandlat i positiv anda, instämmer Lars Åke Landén.

Platen har cirka 5 700 lägenheter i Motala kommun.

Läs också Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.