Annons

Här rotar värden igenom hyresgästernas sopor – se filmen: ”Kan läsa vår post”

Göteborg Hyresvärden Lennart Adfors går igenom hyresgästernas soppåsar. Sedan dumpar han innehållet på återvinningsstationen. ”Kränkande” säger hyresgästen Joakim Roos. Värden hävdar att allt beror på att hyresgästerna källsorterar så bra. ”De är väldigt duktiga”.
Foto: Joakim Roos
Nio hushåll slänger sitt brännbara restavfall i tunnan. Ändå är den oftast tom när sopbilen kommer. Flera gånger om dagen ser hyresgästen Joakim Roos hur hyresvärden Lennart Adfors går igenom och fraktar bort soporna.

Utsikt genom ett köksfönster. Gråmulet göteborgsväder.

Direkt nedanför fönstret: en mörkgrön soptunna. Här slänger de åtta hyresgästerna i huset i Björkekärr sitt brännbara restavfall.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Även hyresvärden Lennart Adfors, vars villa är sammanbyggd med hyreshuset, ska slänga sitt avfall här. Han får betala 1 krona och 92 öre kilot när soporna hämtas.

Nu dyker Lennart Adfors upp på scenen, iklädd en mössa med texten ”FBI” på.

Han öppnar tunnan och lutar sig ner. Sedan fiskar han upp flera påsar och börjar sprätta upp dem med en skruvmejsel. Efter en stund försvinner han runt hörnet utan att lägga tillbaka något.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Filmklipp två: Samma vy, samma väder, Lennart Adfors i samma kläder. Två säckar över axeln. När han passerar soptunnan tar han upp ytterligare en påse ur den.

Han går sedan ut på gatan och 75 meter bort till den offentliga återvinningsstationen, där han försvinner bakom ett plank. När han kommer tillbaka från containrarna är påsen borta och säckarna fladdrar tomma.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Sopbilen kommer. Lennart Adfors är på plats och upptäcker att det finns två nya påsar i tunnan för restavfall. Han halar snabbt upp dem också och säger till sopköraren att en hyresgäst kommit på att han tappat ”en grej” i soporna. Sopköraren säger ”okej” och tar bara komposttunnan.

Hyresgästen Joakim Roos har filmat allt. Dagligen ser han liknande scener utspela sig. Det har han gjort i mer än fyra år, sedan han insåg vad som pågick.

”Inte klokt”

Lennart Adfors pratar gärna med hyresgästerna om deras grannar i huset. Ofta med många privata detaljer. Joakim Roos hade undrat hur hans värd kunde veta så mycket. Bland annat hade Lennart kommenterat att Joakim åt medicin.

– När jag fick reda på att han gick igenom soporna föll polletten ner. Han kan läsa vår post, se om vi har kontakt med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Social resurs, Kriminalvården eller annat. Det är inte klokt!

Andra boende i huset bekräftar det Joakim säger, att värden rutinmässigt går igenom soporna. Flera hyresgäster klipper eller river sönder all post innan de slänger den.

Joakim Roos.

– Kränkande är ett utslitet ord, men det han gör är oetiskt. Varför ska han leta runt bland saker som jag slängt?

Joakim Roos säger att han ofta behåller sina fulla soppåsar i lägenheten tills sopbilen kommer, varannan tisdag. Då springer han ner och lägger dem i sopkärlet precis när det ska tömmas.

– Men det gäller ju att man är hemma. Ibland missar jag sopbilen. Då får jag skita i det och slänga påsarna i tunnan i alla fall.

Ofta tomt i tunnan

Statistik från den kommunala förvaltningen Kretslopp och vatten visar att det produceras extremt lite restavfall på adressen. Vid många hämtningar de senaste åtta åren är noteringen noll kilo.

Annons

Totalmängderna per år är mycket små. Ifjol var det rekordlåga 12 kilo för hela året.

Soptunnan är full, men två dagar senare skulle den tömmas och då var den tom, enligt kommunens statisitk. Hyresvärden Lennart Adfors dumpar systematiskt hyresgästernas restavfall på återvinningsstationen.
Två dagar efter att den här bilden togs skulle tunnan tömmas. Då var den tom, enligt kommunens statistik.

Andreas Lindahl är handläggare på Kretslopp och vatten. Han säger att den normala mängden restavfall från nio hushåll borde vara mellan 40 och 60 kilo – i veckan.

– Det är många kilo som saknas här. Det bör betyda att avfallet hamnar någon annanstans, säger Andreas Lindahl.

Kretslopp och vatten har i flera år uppmärksammat de onormalt låga mängderna restavfall. De har också fått ta del av Joakim Roos filmer.

Brott mot miljöbalken

Andreas Lindahl påpekar att det är ett brott mot miljöbalken om en fastighetsägare fraktar restavfall över fastighetsgränsen. Det är också ett brott att systematiskt felsortera sopor.

– Sådan här fall med låga vikter kommer till oss då och då. Att någon klagar på att fastighetsägaren rotar i deras sopor är däremot inte så vanligt, säger Andreas Lindahl.

Andreas Lindahl är handläggare på Kretslopp och vatten i Göteborg.
Andreas Lindahl.

Kretslopp och vatten har hört av sig flera gånger till Lennart Adfors. Då har han hävdat att hans hyresgäster är ovanligt bra på att källsortera.

Det är Miljöförvaltningen som har det formella tillsynsansvaret. De har haft två ärenden på Adfors, senast i våras.

Lovade att sluta

Då medgav Lennart Adfors att han tittade i soporna och sorterade ut sådant som var felsorterat. Miljöförvaltningens handläggare påpekade att hyresgästerna inte tyckte om det och då lovade Lennart att sluta.

Ärendet avslutades, men fastigheten sattes upp på en tillsynslista.

”Det är möjligt att vi i detta fall skulle ha ställt krav redan tidigare, men eftersom det lät på Lennart Adfors som det inte skulle ske igen, ville vi avvakta och följa upp det igen vid senare tillfälle” skriver miljöinspektör Malin Heyman till Hem & Hyra.

Nu har Malin Heyman startat ett nytt ärende. Tunnan har fortsatt vara tom vid de flesta hämtningar och Joakim Roos har kunnat filma flera gånger hur värden länsar den.

När Hem & Hyra ringer Lennart Adfors nekar han till att han tar de boendes restavfall och dumpar i återvinningsbingarna.

Hyresvärden Lennart Adfors missbrukar rivningskontrakt
Hem & Hyra har intervjuat Lennart Adfors tidigare. Då handlade det om att han låter hyresgäster teckna rivningskontrakt, bara för att lättare kunna säga upp dem när han vill. Fastigheten ägs formellt av Lennarts son, men Lennart Adfors uppträder som värd gentemot både boende och myndigheter.

Först säger Lennart Adfors att han helt slutat plocka i tunnan sedan miljöförvaltningen sa till honom i våras. Det är hyresgästerna själva som dels knappt är hemma, dels är fantastiska på att källsortera.

”Väldigt duktiga”

– De är väldigt duktiga, de har överträffat sig själva. Jag är imponerad av dem faktiskt. Det är för att jag sagt till dem. Alla husvärdar borde göra så, det slarvas enormt idag.

Men jag har en film här som är från i förrgår. Där plockar du upp påsar. Hur går det ihop?

– Jag kollar dem bara. Jag går tillbaka med dem senare. Men om det är plast och papper i så lägger jag det i återvinningen.

Annons

Ofta är det noll kilo i tunnan när soporna hämtas. Betyder det att allt som är i påsarna egentligen är återvinningsbart?

– Ja, absolut, det kan man säga. Men jag gör inte detta längre. Bara vid vissa tillfällen.

Så du går inte igenom allt som är i påsarna?

– Nej, inte genomgående. Men jag äger fastigheten. Det är mitt jobb att kolla. Det kan ligga en hockeyhjälm där eller vad som helst. Hittar jag till exempel sex tomma ölflaskor så reagerar jag, som vilken svensk som helst. De kronorna som den jävla kommunen ska ha, skit i dem då för sjutton.

På tal om det, du tjänar väl pengar på att det är så lite sopor?

– Ja, det är klart jag gör. Jag lägger ju inte tio gatstenar i en tom tunna bara för att göra kommunen glada. De får nöja sig med vad de tar ut i skatt. Jag kan tyvärr inte göra något åt deras siffror.

På en film från 2 oktober drar du upp tre fulla påsar. Sedan den 4 oktober är det tömning och då är det noll kilo i tunnan. Har du återvunnit allt i alla tre påsarna?

– Javisst. Innehållet är plast och papper, jag trycker på dem, då ser jag det.

Men allt i en soppåse går väl inte att återvinna?

– Jaja. Jag vet inte. Det sista väger ju nästan ingenting, det kanske är klistrat i botten på tunnan? Så fungerar det bara. Jag tycker det är lite insnöat de här frågorna du håller på med. Jag vill inte hålla på med det här tjôtet.

Har du hittat information om hyresgästerna i soporna?

– Nä, nä, nä, aldrig. Så intresserad är jag inte. Jag bryr mig inte vad de har i soporna. Jag skiter fullständigt i om det så är vapen eller sexleksaker. De säger att det skulle vara integritetskränkande, det är det inte alls. Man får ha riktigt lite att göra om man skulle intressera sig för sånt, säger Lennart Adfors.

”Helt klart integritetskränkande”

Men detta håller inte Ellinor Rapp, jurist på Hyresgästföreningen, med om.

Ennlinor Rapp, jurist på Hyresgästföreningen Västra Sverige.
Ellinor Rapp, jurist hos Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Hon säger att det visserligen är lite luddigt rent juridiskt. Det är möjligt att fastighetsägaren kan hävda att soporna är hans egendom. Och finns det stora problem med felsortering kan det vara okej med enstaka stickkontroller.

– Men att systematiskt gå igenom hyresgästernas sopor strider mot etik och god sed för fastighetsägare. Det är helt klart integritetskränkande, säger Ellinor Rapp.

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.