Annons

Här är stadsdelen som politikerna prioriterar bort – Shams område blir allt tystare

Halmstad Det är ett av stadens mest utsatta områden. Men till Andersberg kommer sällan politikerna – om det inte är val. Och ingen av dem bor här heller. Det är kanske en förklaring till att valdeltagandet här är lägst i Halmstad. En bit därifrån, i villakvarteren, ser det helt annorlunda ut. Klyftorna mellan dem som röstar och inte växer på flera håll i landet.
Collage av bilder med en ung kvinna och husfasader.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Stadsdelen Andersberg i Halmstad har ett lågt valdeltagande - men Sham Alkhedr tänker gå mot strömmen och rösta.

Ett högt och jämlikt valdeltagande är livsviktigt för demokratin. Det är statsvetare överens om. Trots det har de politiska partierna lyst med sin frånvaro i det område i kommunen där valdeltagandet är lägst.

Sham Alkehdr kom från Syrien till Andersberg för nio år sedan. Hon är inte ensam om att ha gjort den resan. 87 procent av invånarna har utländsk bakgrund, och det märks menar Sham.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester
En ung kvinna med långt hår som står i ett bostadsområde.
Sham Alkhedr säger att hon ska rösta i nästa val – och tror att hon då också får med sig sina föräldrar att göra samma sak.

– Det finns inte så mycket möjligheter här att lära sig svenska. När man går ut på gatorna eller i butikerna är det bara arabiska överallt, säger hon.

I Bäckagård ser det annorlunda ut

Sham Alkedhdr, nyss fyllda 18 år, kommer att rösta i det kommande kommunalvalet om två år. Till skillnad från de flesta, om det fortsätter som det varit innan.

– När man väl få chansen att påverka ska man ta tillvara på den, säger hon.

Läs ocksåSå säkras tryggheten när oron sprider sig i bostadsområdet

2022 var valdeltagandet i kommunvalet 42 procent – och därmed blev Andersberg ett av de områden i Sverige med lägst valdeltagande. Cirka en mil bort, i stadsdelen Bäckagård, ser det helt annorlunda ut. Halmstad är en av de kommuner där klyftan mellan de som röstar och inte röstar är störst.

En man i t-tröja som står framför en restaurang med en skylt med texten burek & cevapi balkan grill servering & avhämtning.
Berat Fejzullahu, som driver områdets enda restaurang, har också en stor del av sin släkt boende på Andersberg.

Berat Fejzullahu driver en balkanrestaurang på Andersbergs centrum men bor inte själv i stadsdelen. Han tycker att stadsdelen har blivit eftersatt. Han pekar och räknar gärna de övervakningskameror som finns för att titta – men tycker att politikerna är sämre på att lyssna.

Segregationen fortsätter

För bara cirka ett år sedan tog han över restauranglokalen – men kan redan nu visa upp en hel rad med felanmälningar till det kommunala bostadsbolaget HFAB som han tycker att han inte fått återkoppling på, som lampor han tvingats byta själv eller blomkrukor utan blommor. Han menar att det går i samklang med hur resten av Andersberg sköts: segregationen tillåts fortsätta, butikslokaler står tomma, fasader flagnar och ett dåligt rykte skrämmer andra Halmstadsbor för att komma hit.

– Området är hundra procent bortprioriterat, säger Berat Fejzullahu.

Ett flervåningshus sett från ovan och med idrottsplaner och gröna träd i förgrunden.
Hus med nio våningar dominerar på Andersberg.

Andersberg byggdes som Halmstads första miljonprogramsområde och har runt 4 800 invånare. Idag är det enda Hallands enda område som finns med på polisens lista över utsatta områden.

Hög andel hyresrätter

I Andersberg sjönk valdeltagandet mellan valen 2018 och 2022. Det är samma trend som i övriga landet – och 2022 tog regeringen därför initiativ till en studie, ”Delat deltagande”.

I studien listas flera faktorer som områden med lågt valdeltagande har gemensamt. De flesta kan också Andersberg bocka av: hög andel hyresrätter (99 procent), fattigare befolkning (medianinkomst 198 690 kronor per år), lägre utbildningsnivå (28 procent eftergymnasialt utbildade), hög andel invandrade.

En villagata med en vit Volvo-bil i rörelse och en Porsche parkerad på en garageuppfart.
I stadsdelen Bäckagård finns hyresrätter, bostadsrätter och villor.

I Bäckagård i västra Halmstad är det helt andra förhållanden. Här bor hälften av invånarna i hyresrätt, och resten i villor eller bostadsrätter. Fler än i Andersberg har en sysselsättning och fler en längre utbildning. Medianinkomsten är högre, och bara lite mer än en femtedel har en utländsk bakgrund. Valdeltagande: 93 procent.

Tvekar inte kontakta kommunen

På samma villagata som en Porsche står parkerad på en garageuppfart bor Hilding Hansson, pensionär och passionerad fotbollsdomare. Han har tidigare själv varit lokalpolitiker, men är det inte längre.

Annons
En äldre man i rutig skjorta som står framför en villa med en blommig namnskylt med texten Hansson.
Hilding Hansson är van att ta för sig och höras, bland annat med en bakgrund som fotbollsdomare.

Sitt kvarter beskriver han som ”jättebra, lugnt och skönt, nästan lite lantligt”. Folk bryr sig om varandra – och pratar gärna med varandra, även om det inte handlar om partipolitik. Just nu är cykelbanan misskött eftersom trädrötterna tränger igenom asfalten.

Hilding Hansson tvekar inte att kontakta kommunens politiker och tjänstemän.

– Jag är väldigt aktiv och om jag ringer kan de säga ”Jaha, är det Hilding nu igen”.

Läs ocksåDärför fick Eva en hyressänkning och Allan en höjning – så går det när rätten prövar nivånEn tredelad bild med en leende äldre kvinna, sedlar och en röd och en grön pil som pekar åt varsitt håll, samt en äldre man med allvarlig uppsyn.

För honom är det självklart att rösta.

– Om jag ska kunna ha en åsikt imorgon måste jag rösta idag, säger han.

Genom sitt föreningsengagemang träffar han då och då också en del lokala politiker.

En äldre man i jeans och rutig skjorta som står vid en uteplats vid en villa med gul träpanel och en svensk flagga på fasaden.
Björn Clason har bott i Bäckagård i cirka 40 år och berättar att många grannar också har bott i sina hus i flera år.

Även Björn Clason, som bott i samma stadsdel sedan 80-talet, har röstat ända sedan han först fick göra det, men är inte helt övertygad om nyttan.

– Det hjälper kanske inte men man kan alltid hoppas, säger han.

Inga kommunfullmäktigeledamöter bor här

Björn Clasons tror att grannarnas samhällsengagemang är en viktig förklaring till att så många i stadsdelen går till valurnorna. Själv är han engagerad i pensionärsorganisationen PRO och ansvarig för dansverksamheten.

Inte en enda av de som sitter i kommunens högsta beslutande organ bor i Andersberg. Partipolitiskt engagerade finns det. Irene Lindgren är socialdemokrat och kassör i den lokala partiföreningen i stadsdelen – som dock kommer att bli ihopslagen med den i grannstadsdelen eftersom det är färre som vill engagera sig.

– Det är en helt annan kategori av folk som kommer hit idag jämfört med hur det var för 20, 30 år sen då det var många från Balkan som ändå hade lite föreningsvana, säger hon.

En äldre kvinna med mönstrad blus som står i en lägenhet med gamla svartvita och bleknade fotografier på väggen.
Irene Lindgren bor i ett av områdets höghus.

Irene Lindgren har bott i området i snart fyrtio år. Genom sitt engagemang i Socialdemokraterna och Hyresgästföreningen har hon lärt känna sitt område. Hon är inte förvånad över att så få röstar. Samtidigt tycker hon det finns viktiga frågor som riskerar bli bortglömda: trångboddhet, skolan, arbetslösheten, utsatta kvinnor, hederproblematik och brottslighet.

Politikerna borde komma oftare

Hon tycker att partierna borde bli bättre på att faktiskt komma ut och prata med Andersbergsborna – även hennes eget parti.

– Politikerna borde komma då och då och ta reda på vad folk tycker och tänker, säger hon.

Annons
Ett flervåningshus sett underifrån med trädgrenar i förgrunden.
Stadsdelen Andersberg är invandrartät, vilket ofta är fallet när valdeltagandet är lågt. Många andra faktorer spelar dock också in om invånarna röstar eller inte.

Men detta är inte något som de partier som finns representerade i kommunfullmäktige har prioriterat, visar Hem & Hyras rundringning. Samtliga dyker upp när de blir inbjudna till stadsdelsfestivalen Andersbergsfestivalen, åtminstone när det är valår. Några partier uppger också att de kommer om de bli inbjudna av föreningar eller evenemang.
Men det är bara Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som varit ute och knackat dörr sedan förra valet – Vänsterpartiet gjorde det inför EU-valet.

Inte effektivt knacka dörr på Andersberg

S och V är räknat till andel röster de största partierna i stadsdelen, med 48 respektive 15 procent. Det lokala partiet Hjärta för Halmstad är bland de mindre, med inte ens 2 procent. De har valt bort dörrknackningen, bland annat för att de inte upplever att alla är bekväma med att få hembesök och att det kan vara svårt att hitta ett gemensamt språk att prata på.

– Vi måste satsa våra resurser där de gör mest effekt och det är inte att knacka dörr i Andersberg, säger partiledaren Ann-Charlott Mankell.

Närbild på en kvinna med ljust hår och blå veckad blus som ler.
Ann-Charlott Mankell, partiledare för det lokala partiet Hjärta för Halmstad.

Flera partier uppger också att de inte är och knackar dörr i några andra stadsdelar heller, då detta kräver resurser i form av medlemmar som kan ställa upp som de saknar.

Fler jobb viktig fråga

Andersbergsbon Sham Alkehdr tror att det är viktigt för partierna att finnas på plats och nå ut.

– Man kan börja med ungdomarna och skapa intresse hos dem för det är de som kommer att rösta sen, säger hon.

Mohammed Abdi, som bor här sedan tre år tog chansen och lyssnade på de partierna som var på plats inför EU-valet. Efter det gick han till valurnorna och lade en röst på partiet som han mest höll med. Vissa frågor var mer angelägna än andra.

– Viktiga frågor är de om fler jobb och ingen kriminalitet, säger Mohammed Abdi.

En man med keps och kort skägg som står framför ett flervåningshus i ett bostadområde.
Mohammed Abdi kom till Sverige från Somalia för tio år sedan.

Louise Skoog är lektor i statsvetenskap i Umeå universitet och ser att det är de politiska partierna som bär det största ansvaret för att få medborgarna att gå och rösta. Både ett lågt valdeltagande och en stor klyfta är problematiska.

– Det försämrar legitimiteten för demokratin – kan vi lita på att den politik som förs speglar vad medborgarna vill ha? Om det finns en grupp medborgare som väljer att inte delta i val så blir det så att deras åsikter nästan systematiskt inte representeras, säger hon.

”Kom hit och se”

På torget i Andersberg kommer Berat Fejzullahu ihåg att politiker samlades bredvid hans restaurang inför EU-valet. De bjöd på kaffe och fiskade röster, som han upplevde det. Det ökade varken hans förtroende för politiker eller fick honom till valurnorna.

– De bryr sig inte. De har bestämt sig för att Andersberg ska vara Andersberg. Kom hit och se hur vi har det en gång i månaden, inte bara inför ett val.

Fakta: Här är valdeltagandets klyftor störst

Störst skillnader (50-58 procent) inom en och samma kommun i kommunvalet 2022 fanns i:

  • Stockholm
  • Göteborg
  • Huddinge
  • Södertälje
  • Uppsala
  • Malmö
  • Botkyrka
  • Norrköping
  • Borås
  • Halmstad
Fakta: Andersberg

Andersberg är en stadsdel i östra delen av Halmstad som är helt dominerad av hyresrätter – 99 procent av de knappt 4 800 invånarna bor i hyresrätt. Det finns i snitt 2,6 personer per hushåll.

Stadsdelens invånare är fattigare jämfört med Halmstadsborna som helhet. Hälften av hushållen har en låg ekonomisk standard – medan andelen med hög ekonomisk standard är 0 procent. Medianinkomsten är 198 690 kronor per år.

Av invånarna är 60 procent sysselsatta. 87 procent har utländsk bakgrund. 28 procent har en eftergymnasial utbildning.

I ett av valdistrikten som utgör Andersberg var valdeltagandet i 2022 års kommunval det lägsta i hela Halmstad med 42 procent.

Källa: SCB , Val.se

Fakta: Bäckagård

Bäckagård ligger i västra delen av Halmstad och är en stadsdel med en jämn fördelning mellan ägt och hyrt boende: 50 procent hyresrätter, 43 procent villor, och resten bostadsrätter. Knappt 1900 personer bor i stadsdelen och det är i snitt två personer per hushåll.

Av de som bor i stadsdelen har 77 procent en sysselsättning och 51 procent en eftergymnasial utbildning. 22 procent har en utländsk bakgrund.

I området är det 12 procent av hushållen som har en låg ekonomisk standard, medan 6 procent har en hög. Medianinkomsten är 316 685 kr.

Hilding Hansson och Björn Clason bor i den del av Bäckagård som hade högst valdeltagande i förra kommunvalet, med 93 procent.

Källa: SCB, Val.se

Läs också Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad" Var ska alla bo när industriboomen når Mariestad? Hyresgästföreningen är med och leder forskningsprojekt Bostad viktig för att förhindra återfall - exministerns kritik: ”Mycket orolig över Kriminalvårdens utveckling”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.