Annons

Heimstaden försökte lura till sig hyreshöjning

Vaxholm Nu är bostadsföretaget i Heimstaden i blåsväder igen. Den här gången misstänks de för att försöka lura sina hyresgäster i Vaxholm att acceptera en hyreshöjning trots att förhandlingarna med Hyresgästföreningen har strandat.

​– Vi fick nya hyresavier och ett brev. När man läser brevet kan man tro att vi kommer att få ännu högre hyreshöjning om vi inte omgående betalar den hyra de kräver, vilket egentligen inte är sant, säger hyresgästen Maria Nordenfors.

Annons
 
Det hela började med att Hyresgästföreningen nyligen sa nej till Heimstadens krav på 4,5 procent i hyreshöjning. Företaget lämnade då förhandlingsbordet. Någon överkommelse att hyrorna skulle höjas gjordes inte.
 
Trots det skickade Heimstaden förra veckan ut nya hyresavier och ett brev där hyresgästerna uppmanas att betala en ny hyra som hade ökat med 4 procent. I brevet skriver företaget att de hyresgäster som inte accepterar den höjda hyran personligen kommer att kallas till hyresnämnden. De skriver också att företaget då kommer att begära en högre hyreshöjning än de gjort under förhandlingarna med Hyresgästföreningen. 
 
– Vi kan bara se det här som ett sätt att försöka lura hyresgästerna att acceptera en hyreshöjning som vi anser vara alldeles för hög, säger Bengt Lundström på Hyresgästföreningen och fortsätter: 
 
– Heimstaden vet mycket väl att om hyresgästerna betalar den högre hyran på avin har de automatiskt accepterat hyreshöjningen.
 
Heimstadens vd Patrik Hall förnekar att syftet med brevet skulle vara att lura hyresgästerna.
 
– Avsikten var bara att ge saklig information. Sedan kan människor alltid läsa saker på olika sätt.
 
Borde det inte ha framgått i brevet att hyresnämnden kommer att göra en bedömning och avgöra om hyran ska höjas oavsett vad ni yrkat?
– Man kan alltid uttrycka sig ännu tydligare. Men jag anser att det här brevet var så sakligt som vi kunde göra det.
 
Men hyresgästen Maria Nordenfors håller inte med Patrik Hall:
 
– Hade jag inte kollat upp det här hade jag betalat och lurats att
accepterat hyreshöjningen. Nu kommer jag att fortsätta betala den gamla hyran fram tills dess att det här avgjorts i Hyresnämnden.

Annons
Fakta: Tänk på att:

Uppstår en hyrestvist är det viktigt att du betalar den ursprungliga hyran fram tills att ärendet avgjorts av Hyresnämnden.
Den som betalar in en högre hyra innan tvisten avgjorts accepterar automatiskt den begärda hyreshöjningen.
Skickar hyresvärden ut nya hyresavier med ett högre belopp trots att hyreshöjningen inte är klar måste du själv se till att betala rätt belopp.
Tänkt på att kontakta banken och stoppa betalningarna om din hyra betalas via autogiro. Risken är stor att den högre hyran debiteras automatiskt via girot.

 

Läs också Guide till hemförsäkringar Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.