Historiskt låg höjning
Inför förhandlingen om 2016 års hyror har Hyresgästföreningen gjort en noggrann analys av den svenska samhällsekonomin samt kartlagt bostadsbolagens ekonomi. Slutsatsen är att det förmodligen aldrig någonsin varit mer lönsamt att äga och förvalta fastigheter än just nu.
– Räntan är rekordlåg, avkastningen rekordhög och vinsterna riktigt stora, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.
Och det är inte bara fastighetsägare som kan dra nytta av det ekonomiska läget. Med tanke på hur gynnsamt det är att äga räknar Hyresgästföreningen med unikt låga hyreshöjningar.
Än så länge har åtta kommunala bolag med sammanlagt 19 000 lägenheter kommit överens om nästa års hyra, med en snittökning på 0,23 procent.
– Vi tycker att överenskommelserna som tecknats bekräftar bilden av läget och hoppas att de kommer att ligga på samma nivå framöver. Vi förväntar oss extremt låga höjningar eller inga alls.
Hos hyresvärden Helsingborgshem motsvarar nästa års höjning åtta kronor i månaden för en normalstor lägenhet.
Helt befriad från orosmoln är årets hyresförhandling dock inte. De närmare 30 hyresvärdar som hittills lämnat in förslag på nästa års hyror yrkar i snitt på en 2,3 procentig höjning. Visserligen lägre än i fjol men inte realistiskt, menar Erik Elmgren.
– Vill man ha två eller tre procents ökning står vi långt ifrån varandra vid förhandlingen. Det är ganska orealistiskt.
Antal kommunala företag med yrkande: 12
Antal kommunala lägenheter med yrkande: 129 792
Yrkad höjning i snitt allmännyttan: 2,25 procent
Antal privata företag med yrkande: 17
Antal privata lägenheter med yrkande: 104 720
Yrkad höjning i snitt, privata företag: 2,29 procent
Källa: Hyresgästföreningen
Antal företag med förhandlad hyra: 8
Antal lägenheter med förhandlad hyra: 19 047
Snittökning av hyran: 0,23 procent
Källa: Hyresgästföreningen