Höga höjningar i Örebro efter renovering

Örebro Några av de högsta höjningarna efter renoveringar finns i Örebro. Och ju mer hyran höjs, ju färre bor kvar. Det visar Hem & Hyras undersökning.

Hem & Hyra ställde frågan till bland annat Öbo hur mycket hyran höjts efter renoveringar gjorda i fastigheter byggda under miljonprogramsåren 1965 och 1975.

I snitt höjs hyrorna i en renoverad trea på 70 kvadrat med 882 kronor, visar undersökningen.

Läs ocksåDörrknackning om renovering skapar oro i deras områdeBalder har anlitat en delgivningsfirma som ska informera om att den planerade renoveringen gått till hyresnämnden. Men hyresgäster som sagt nej uppfattar att delgivningsmannen samtidigt försöker få dem att godkänna renoveringen. ”Deras mål är att få folk att ångra sig”, säger Luay Alani, ordförande i lokala hyresgästföreningen.

Högsta höjningen av de granskade fastigheterna i hela landet gjordes i Öbo:s hus på Drottninggatan i centrala Örebro med en höjning på 2 850 kronor.

Men Christina Krönert-Lindh som är teknisk chef på Öbo säger att den renoveringen var extraordinär och inte jämförbar med andra.

– Det var ett väldigt nedgånget hus där vi i stort sett rivit ut och bytt allt utom ytterväggarna. Höjningen gjordes också från en mycket låg nivå. Hyrorna låg på 4 750 innan och nu på runt 7 600, säger hon.

Läs ocksåEgna experter hjälpte inte – hyresgäster förlorar tvist om renovering: ”Tänker inte ge upp”

70 procent av hyresgästerna flyttade efter renoveringen, vilket är den näst högsta avflyttningen i landet till följd av renoveringar. Men då var det många som hade korttidskontrakt i väntan på renoveringen.

Renoveringarna av Varberga är mer normal, enligt Öbo. Men höjningen ligger ändå nästan dubbelt så högt som riksgenomsnittet.

Där har hyrorna höjts med 35 procent eller 1 600 kronor för en trea på 70 kvadrat. Den normala omflyttningen i området är enligt Öbo 15 procent per år. Men räknat på 6 månader före och 6 månader efter renoveringen, har 20 procent av hyresgästerna flyttat.

Läs ocksåBarbro, 73, får ta trapporna i åttavåningshuset när hissen är avstängd: "Jag tar ett steg i taget"En tvådelad bild. Till vänster en äldre kvinna med gråvitt hår och glasögon som står i en trappa i ett lägenhetshus. Hon tittar in i kameran med allvarlig min, bär jeans och rosa tröja. Till höger En lapp uppsatt med svart tejp på en hissdörr. Där informeras om renoveringen som ska pågå mellan den 9 juni och 4 juli.

Och Hem & Hyras undersökning visar precis det – att ju mer hyran höjs, ju färre flyttar tillbaka efter en renovering.

Även på Bättringsvägen i Lindesberg finns några av de hyresgäster som fått den högsta höjningen efter renovering. Där höjs hyran med 2 000 kronor, men fasas in under flera år.

I Värmland ligger höjningarna under genomsnittet. På Rud höjdes hyran med 309 kronor. Och i Torsby med noll kronor.

Läs om hyresgästerna Aram och Rweda som fick flytta från Varberga.

Fakta: Så gjorde vi

Hem & Hyra har bett Hyresgästföreningens förhandlare ta fram de tre största renoveringarna per län, räknat i antal lägenheter.
Renoveringarna skulle beröra lägenheterna inomhus, ha avslutats de senaste fem åren och endast gälla hus byggda under miljonprogramsåren.
Totalt blev det 51 renoveringar som Hem & Hyra har ställt frågor om via mejlenkät och telefonintervjuer. där vi bad dem berätta om renoveringar av miljonprogramsområden. Vad de gjorde och hur det gick.

Läs också Värden krävde barnfamilj på över 200 000 efter sonens vattenlek Efter 40 år renoveras deras förfallna fönster – men hyresgästerna måste betala: "Vi känner oss överkörda"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.