Annons

Höjd hyra hos Alebyggen

Ale Nu höjs hyrorna för 2 000 hyresgäster hos Alebyggen. Höjningen blir olika för olika hus, med ett genomsnitt runt 2 procent.
Foto: Minna Ulin
Ökande underhållsbehov är en av anledningarna till att Alebyggen höjer hyrorna. Bilden är från Mossvägen i Nol, där Alebyggen genomförde renoveringsarbeten under 2019. Arkivfoto.

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020 – hela listan

De fyra höjningsnivåerna är 0,5 procent, 1, 96 procent, 2,5 procent och 3 procent. För en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor innebär det en ökning med mellan 30 och 180 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Carl-Johan Bergström.

– Det handlar om att det finns olika hyresnivåer för likvärdiga bostäder. Vi försöker rätta till skevheter inom beståndet på det här viset, säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

De nya hyrorna gäller från och med 1 januari, men eftersom uppgörelsen blivit klar först nu kommer de tre första månadernas höjning att tas ut i april, maj och juni.

Johan Redlund, vd Alebyggen.

Johan Redlund, vd för Alebyggen, säger att det är bra att det nu finns en överenskommelse.

Annons

– Vi hade förstås önskat att vi kunnat bli klara tidigare, så hade vi sluppit retroaktivitet. Vi hade svårt att komma överens om nivån. Men dit vi kom i slutändan är vi nöjda med, säger Johan Redlund.

Anledningen till att Alebyggen behöver höja hyrorna är enligt honom dels ökande taxor och allmänna kostnadsökningar. Men också stora underhållsbehov.

– Halva vårt bestånd är byggt runt 1970-strecket och det är mycket åtgärder som kommer de närmaste åren, säger Johan Redlund.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

En snittnivå på 2 procent är högre än höjningarna 2018 och 2017, som låg på 0,8 respektive 0,7 procent. Men det är lägre än förra årets hyreshöjning som hade ett snitt på 2,26 procent.

– Än så länge ligger alla klara överenskommelser i regionen lägre än de gjorde 2019. Det är väldigt mycket i bolagens ekonomi och i omvärlden som talar för att det inte ska vara några höga hyreshöjningar, säger Carl-Johan Bergström.

Annons

LÄS MER:

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Yrkanden: Här är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2020

Färdiga uppgörelser: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020 – hela listan

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.