HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hovrätten ger Stena klarteckenatt renovera på Pennygången

Göteborg I dag kom beslutet. Svea hovrätt ger Stena Fastigheter rätt att gå vidare med sina omdiskuterade renoveringsplaner på Pennygången i Högsbo, efter ett års väntan.

Det har gått nästan precis ett år sedan hyresnämnden gav Stena Fastigheter klartecken att gå vidare med första etappen av sin planerade renovering på Pennygången i västra Göteborg. Totalt omfattar planerna samtliga drygt 770 lägenheter i bostadsområdet.

Flera berörda hyresgäster valde att med hjälp av Hyresgästföreningen överklaga beslutet till Svea hovrätt. Men nu, efter en lång väntan, står det klart att hyresvärden får rätt även i denna instans.

Läs ocksåUppsalaforskare bakom ny handbok i hyresgästkamp

Liksom i hyresnämnden har avvägningen gällt vilket som väger tyngst: värdens intresse av att få renovera, eller intresset hos hyresgäster i största allmänhet av att få slippa just den sortens åtgärder.

Hyresgästföreningen har bland annat försökt lyfta fram en enkät som genomfördes på Pennygången förra sommaren, där 80 procent av de tillfrågade befarade att de inte skulle ha råd att bo kvar om upprustningen genomfördes i sin planerade form.

Men enligt Svea hovrätt ”är de boende i ett område en alltför snäv grupp hyresgäster för att deras åsikter ensamt ska kunna anses ge uttryck för de intressen hyresgäster i allmänhet kan tänkas ha.”

Läs ocksåRenovering i Högsbo kan starta

Dessutom anser man inte att Stenas planer överskrider den standard som i dag räknas som normal, trots aviserade hyreshöjningar på över 60 procent.

”En mycket kraftig hyreshöjning kan i och för sig indikera att åtgärderna går utöver vad hyresgäster i allmänhet önskar”, konstaterar hovrätten. Men i detta fall hänvisar man till kommande hyresförhandlingar mellan Stena och Hyresgästföreningen, och hänvisar hyresgäster som blir missnöjda med resultatet till individuell prövning i hyresnämnden.

Hovrättens beslut kan inte överklagas, och nu återstår att se hur Stena Fastigheter väljer att gå vidare. Nyligen tog den hårt kritiserade hyresvärden initiativ till förnyad dialog med områdets hyresgäster. Samtal pågår med Hyresgästföreningen och nätverket Pennygångens framtid om hur det bäst kan ske.

Läs ocksåStorvärden Hemblas renoveringar: det liknar psykisk terror
Fakta: Chockhöjda hyror

Efter renoveringen på Pennygången riskerar hyran för en femrummare på 83 kvadratmeter att öka från 6 150 kronor till 10 155 kronor per månad. Det motsvarar en ökning med 65 procent.

En etta med kokvrå på 21 kvadratmeter riskerar att öka från 2 220 kronor i månaden till 4 040 kronor. Det motsvarar en hyreshöjning på 82 procent.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Möjligt att beslutet om Alabastern överklagas Stena höjer hyran med 2,35 procent i Fisksätra
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.