HSB Hyreshems vd vill ha lika villkor

Gävle ​HSB Hyreshem i Gävleborgs län sa i våras upp HLU-avtalet som gett hyresgästerna rätt att påverka när de vill ha sina lägenheter rustade. Vd Anders Wallner menar att de måste ha samma regler som andra privata hyresvärdar. Men Hyresgästföreningens förhandlare är mycket kritiska.

​Sedan 1 september saknar 500 hyresgäster hos HSB Hyreshem i Gävleborgs län möjlighet att mot lägre hyra avstå från förbättringar i sina lägenheter via HLU, hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll . Istället är det nu behovet som ska styra. Det är en självklarhet och en fördel för miljön menar vd Anders Wallner:

– HSB Hyreshem är inget allmännyttigt bostadsföretag utan ett kooperativt ägt företag som verkar på den privata marknaden. Där har inga värdar HLU.

Läs ocksåDörrknackning om renovering skapar oro i deras områdeBalder har anlitat en delgivningsfirma som ska informera om att den planerade renoveringen gått till hyresnämnden. Men hyresgäster som sagt nej uppfattar att delgivningsmannen samtidigt försöker få dem att godkänna renoveringen. ”Deras mål är att få folk att ångra sig”, säger Luay Alani, ordförande i lokala hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningens förhandlare i Gävle Britt-Lis Bivall och Mårten Gulin är kritiska till att avtalet sagts upp och att det kooperativa HSB Hyreshem nu agerar som vilken privatvärd som helst.

–  Jag tycker att HSB bara skulle ägna sig åt bostadsrätter och inte vara hyresvärd. HSB bildades ju av hyresgäster som ville ha inflytande över sitt boende, säger Britt-Lis Bivall.

Mårten Gulin sa i samband med att HLU-avtalet sas upp i våras:

Läs ocksåEgna experter hjälpte inte – hyresgäster förlorar tvist om renovering: ”Tänker inte ge upp”

– Det här är ytterligare ett bevis på att hyresgästerna förlorar inflytande när allmännyttiga bostadsbolag som Gavlegårdarna, säljer lägenheter till privatvärdar som HSB Hyreshem.

Anders Wallner på HSB Hyreshem säger att det också funnits miljömässiga skäl bakom beslutet att renoveringarna nu ska styras av behovet och inte hyresgästernas önskningar:

– Att behovet nu styr gör att vi lättare kan fylla våra miljömål och öppnar också för nya investeringsmöjligheter. Men självklart kommer vi i fortsättningen också att titta på till exempel spisar som hyresgästerna inte är nöjda med. Fungerar inte spisarna byter vi så klart ut dem.

Läs ocksåBarbro, 73, får ta trapporna i åttavåningshuset när hissen är avstängd: "Jag tar ett steg i taget"En tvådelad bild. Till vänster en äldre kvinna med gråvitt hår och glasögon som står i en trappa i ett lägenhetshus. Hon tittar in i kameran med allvarlig min, bär jeans och rosa tröja. Till höger En lapp uppsatt med svart tejp på en hissdörr. Där informeras om renoveringen som ska pågå mellan den 9 juni och 4 juli.

I januari 2012 kommer de hyresgäster som avstått renoveringar under 2011 att få en engångssumma som kompensation. Och de som beställt renoveringar kommer att få dem utförda under 2011.

 

Läs också Hyresgästföreningen stäms – vägrar lämna ut alla handlingar om hyran Droppen blev när två tvättmaskiner blev en: "Går inte i ett hyreshus"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.