Annons

HSB Hyreshems vd vill ha lika villkor

Gävle ​HSB Hyreshem i Gävleborgs län sa i våras upp HLU-avtalet som gett hyresgästerna rätt att påverka när de vill ha sina lägenheter rustade. Vd Anders Wallner menar att de måste ha samma regler som andra privata hyresvärdar. Men Hyresgästföreningens förhandlare är mycket kritiska.

​Sedan 1 september saknar 500 hyresgäster hos HSB Hyreshem i Gävleborgs län möjlighet att mot lägre hyra avstå från förbättringar i sina lägenheter via HLU, hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll . Istället är det nu behovet som ska styra. Det är en självklarhet och en fördel för miljön menar vd Anders Wallner:

– HSB Hyreshem är inget allmännyttigt bostadsföretag utan ett kooperativt ägt företag som verkar på den privata marknaden. Där har inga värdar HLU.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hyresgästföreningens förhandlare i Gävle Britt-Lis Bivall och Mårten Gulin är kritiska till att avtalet sagts upp och att det kooperativa HSB Hyreshem nu agerar som vilken privatvärd som helst.

–  Jag tycker att HSB bara skulle ägna sig åt bostadsrätter och inte vara hyresvärd. HSB bildades ju av hyresgäster som ville ha inflytande över sitt boende, säger Britt-Lis Bivall.

Annons

Mårten Gulin sa i samband med att HLU-avtalet sas upp i våras:

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

– Det här är ytterligare ett bevis på att hyresgästerna förlorar inflytande när allmännyttiga bostadsbolag som Gavlegårdarna, säljer lägenheter till privatvärdar som HSB Hyreshem.

Anders Wallner på HSB Hyreshem säger att det också funnits miljömässiga skäl bakom beslutet att renoveringarna nu ska styras av behovet och inte hyresgästernas önskningar:

– Att behovet nu styr gör att vi lättare kan fylla våra miljömål och öppnar också för nya investeringsmöjligheter. Men självklart kommer vi i fortsättningen också att titta på till exempel spisar som hyresgästerna inte är nöjda med. Fungerar inte spisarna byter vi så klart ut dem.

Annons
Läs ocksåStorkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

I januari 2012 kommer de hyresgäster som avstått renoveringar under 2011 att få en engångssumma som kompensation. Och de som beställt renoveringar kommer att få dem utförda under 2011.

 

Läs också Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt Ja till varmhyra och sänkt tröskel för unga – här är stämmans beslut i korthet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.