HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Huge vill sälja 453 lägenheter

Huddinge Huge har erbjudit hyresgäster i Flemingsberg och Vårby Gård att köpa 453 lägenheter för 600 miljoner. Det innebär att sex procent av bolagets 8 140 lägenheter kan säljas nästa år
Foto: Kenneth Samuelsson
Ahmad Ahmad är positiv till en ombildning och skulle gärna köpa sin trerummare på Diagnosvägen av Huge.

En del av de karaktäristiska och färgglada höghusen vid Diagnosvägen 1-5 i Flemingsberg kan vara på väg att säljas. Prislappen på 355 miljoner för de 257 lägenheterna avskräcker inte Arikan Yusuf, ordförande i Bostadsrättsföreningen Diagnosvägen 1-5 som tidigare i år frågade bolaget om de inte kunde få köpa loss lägenheterna.

– Över 70 procent är intresserade och jag tror det kommer att bli en ombildning. Nu diskuterar vi med bankerna så att föreningen kan få lån. Vi har fått fram till nästa sommar på att få ja från tillräckligt många hyresgäster för att kunna köpa, säger Arikan Yusuf.

Läs ocksåHuge: Alla lägenheter ska ha godkänd ventilation 2018

Hem & Hyra träffar flera hyresgäster på plats som vill köpa, en är Ahmad Ahmad, som bott på Diagnosvägen i femton år.

– Jag tror det är ett bra pris och sedan skulle det vara skönt att lägenheten är min, att man kan göra om som man vill hemma, säger han.

Men flera hyresgäster säger att de inte  tror att de kommer att köpa. En som är skeptisk till ombildningen är Fahri Inekci, ordföranden i den lokala Hyresgästföreningen Pigge. Han har inte bestämt sig för om han vill köpa ännu och säger att han behöver mer information innan han tar ställning.

Läs ocksåBrister i ventilation hos stora bostadsbolagSå funkar ventilation i en lägenhet.

– Det är som att köpa grisen i säcken, det är mycket att göra i lägenheterna som till exempel stambyte och sedan blåser det rakt in vid fönstrena. Men vad händer om jag inte köper, då kanske det säljs till en annan värd som inte tar hand om huset så bra, säger han.

Enligt Tommy Ålund, affärsutvecklare på Huge så har bolagets styrelse också precis sagt ja till sälja 196 lägenheter till hyresgäster på Duvbergsvägen 4-46 i Vårby Gård för 268 miljoner kronor.  

Varför säljer ni så många lägenheter?

Läs ocksåBluffprotokoll – så godkändes bristfällig ventilation

– Skälet är att många har hört av sig och vill ombilda den senaste tiden och eftersom det inte strider mot Huges regelverk, som bara säger att vi inte ska sälja nyproducerade lägenheter och centrumanläggningar, har vi sagt ja, säger han.

Ett villkor för att det ska bli en ombildning och Huge ska sälja lägenheterna är att minst 2/3 av de folkbokförda hyresgästerna säger ja till en ombildning på köpstämman. Men även att de som vill köpa får lån.

Läs också Mariestad mest back på hyresrätter Hyresgäster får köpa sina lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.