HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyran höjs hos Varbergs Bostad

Varberg ​Varbergs Bostad och Hyresgästföreningen har kommit överens om årets hyror. I stället för de 4,2 procent som bolaget krävde blir höjningarna i genomsnitt 2,26 procent. Den nya hyran gäller från 1 april. 

​Höjningarna varierar dock mellan olika bostadsområden beroende på om lägenheten har varm- eller kallhyra och om värme, varmvatten och hushållsel ingår i hyran eller inte.

Lägst höjning får de hyresgäster som betalar värme och varmvatten utanför hyresavin och högst höjning blir det i lägenheter där både värme varmvatten och hushållsel ingår.

Läs ocksåFler kämpar för att få ekonomin att gå ihop – stor oro för hyreshöjningJanor Ahmed
De sistnämnda lägenheterna får en höjning med 3,26 procent medan lägenheter med kallhyra höjs 1,9 procent.
 
Den nya högre hyran gäller från 1 april. Hyresgästerna betalar ingen retroaktiv hyra, alltså höjning i efterskott, för årets första tre månader.
 
I uppgörelsen ingår också en höjning av avgiften för p-platser och garage. Parkeringsplats/carport höjs med 10 kronor i månaden och parkeringsplatser med motorvärmare samt garageplatser blir 25 kronor dyrare.
När förhandlingarna inleddes låg bolagets krav på 4,2 procent. Skälet var enligt bolaget ökade kostnader, ökade krav på affärsmässig avkastning och nyproduktion. Bolaget sade sig också vilja minska hyresskillnaderna jämfört med andra allmännyttiga (kommunägda) bolag i Halland.
 
Hyresgästföreningens krav var oförändrad hyra och det motiverade föreningen med fortsatt låga räntor och med att många hyresgäster har en ansträngd ekonomi och därmed svårt att klara högre hyror.
 
Varbergs Bostad har drygt 5 000 lägenheter i Varbergs kommun.

Fakta: Nya hyrorna i Varberg


Genomsnittshöjning 2.26 procent.
Lägenheter med varmhyra 2.34 procent
Lägenheter med kallhyra 1,9 procent.
Lägenheter med kallhyra, varmvatten ingår 2.05 procent.
Lägenheter med varmhyra, varmvatten ingår ej 2,28 procent.
Lägenheter med varmhyra, varmvatten och hushållsel 3,26 procent

Läs också Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Gustavs hyra skulle chockhöjas: "Jag hade inte kunnat bo kvar" Hyrorna klara för 6 000 studenter: "Bra uppgörelse ett år som detta" Småbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.