Annons

Hyran höjs hos Varbergs Bostad

Varberg ​Varbergs Bostad och Hyresgästföreningen har kommit överens om årets hyror. I stället för de 4,2 procent som bolaget krävde blir höjningarna i genomsnitt 2,26 procent. Den nya hyran gäller från 1 april. 

​Höjningarna varierar dock mellan olika bostadsområden beroende på om lägenheten har varm- eller kallhyra och om värme, varmvatten och hushållsel ingår i hyran eller inte.

Lägst höjning får de hyresgäster som betalar värme och varmvatten utanför hyresavin och högst höjning blir det i lägenheter där både värme varmvatten och hushållsel ingår.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
De sistnämnda lägenheterna får en höjning med 3,26 procent medan lägenheter med kallhyra höjs 1,9 procent.
 
Den nya högre hyran gäller från 1 april. Hyresgästerna betalar ingen retroaktiv hyra, alltså höjning i efterskott, för årets första tre månader.
 
I uppgörelsen ingår också en höjning av avgiften för p-platser och garage. Parkeringsplats/carport höjs med 10 kronor i månaden och parkeringsplatser med motorvärmare samt garageplatser blir 25 kronor dyrare.
När förhandlingarna inleddes låg bolagets krav på 4,2 procent. Skälet var enligt bolaget ökade kostnader, ökade krav på affärsmässig avkastning och nyproduktion. Bolaget sade sig också vilja minska hyresskillnaderna jämfört med andra allmännyttiga (kommunägda) bolag i Halland.
 
Hyresgästföreningens krav var oförändrad hyra och det motiverade föreningen med fortsatt låga räntor och med att många hyresgäster har en ansträngd ekonomi och därmed svårt att klara högre hyror.
 
Varbergs Bostad har drygt 5 000 lägenheter i Varbergs kommun.

Annons
Fakta: Nya hyrorna i Varberg


Genomsnittshöjning 2.26 procent.
Lägenheter med varmhyra 2.34 procent
Lägenheter med kallhyra 1,9 procent.
Lägenheter med kallhyra, varmvatten ingår 2.05 procent.
Lägenheter med varmhyra, varmvatten ingår ej 2,28 procent.
Lägenheter med varmhyra, varmvatten och hushållsel 3,26 procent

Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.