HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyran höjs med 1 800 kronor när Kfast rustar

Eskilstuna Närmare 200 lägenheter på Östermalm i Eskilstuna får en standardhöjning i samband med rotrust. Hyresgästerna får betala ett högt pris med hyreshöjningar på upp till 1 800 kronor.

Det är stor satsning som kommunala Eskilstuna Kommunfastigheter AB, Kfast, nu gör på att lyfta 50-talshusen i bostadsområdet Östermalm genom en så kallad rotrenovering.

Företagets styrelse godkände nyligen en kostnad på totalt 145 miljoner kronor fördelat på 87 miljoner i investering och 58 miljoner i underhåll.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Förutom stamrenovering ska de slitna husen förses med nya badrum, ny köksinredning, ny el, upprustade tvättstugor, renoverade trapphus och säkerhetsdörrar.

Inför styrelsebeslutet hade Kfast förhandlat fram nya hyror för de 184 lägenheterna som berörs. När det är färdigrenoverat får hyresgästerna betala allt från 1 200 kronor mer i månaden för ettorna till 1 800 mer för femrumslägenheterna.

– Det är klart att det inte är jättepopulärt. Ingen vill väl ha en hyreshöjning. Men det här är något som drivs av underhållskravet och jämfört med de privata företagen har Kfast ändå lagt sig på en värdigare nivå, säger Harald Nordby, Hyresgästföreningens förhandlingsledare.

Läs ocksåFyra av tio i området godkänner inte renovering

Hyreshöjningarna på Östermalm genomförs stegvis för att hyresgästerna ska få tid på sig att anpassa sin ekonomi efter de nya förutsättningarna.

Den första höjningen sker med 500 kronor direkt efter färdigställandet. Ett halvår senare höjs hyran med ytterligare 500 kronor. Den tredje hyreshöjningen sker efter ytterligare sex månader.

För dem som ska betala ännu mer blir det en fjärde höjning när ett och ett halvt år har gått.

Läs ocksåTio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nyttKonflikten om hyrorna på Pennygången ledde till att Hyresgästföreningen utvecklade nya metoder, säger Kim Weinehammar och Pedram Kouchakpour.

Kfast och Hyresgästföreningen har kommit överens om att lägenheterna som färdigställs under 2016 inte ska få någon generell hyreshöjning 2017.

Samma sak gäller lägenheterna som färdigställs 2017 och 2018. Det blir då ingen generell höjning året efter.

Fakta: Hyreshöjningar
Lägenheter Höjning/mån.
Ettor 1 200 kr
Tvåor 1 425 kr
Treor 1 455 kr
Fyror 1 650 kr
Femmor 1 800 kr
Läs också Slaget om Pennygången gav eko över Sverige – så gick det sen Småbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.