Annons

”Hyran ska inte höjas mer än inflationen”

Nyheter Snart drar förhandlingarna om nästa års hyror igång. Hyresgästföreningens förhandlare uppmanas att ta extra hänsyn till kvalitet och underhåll och hyran inte ska öka med mer än inflationen och utgöra max 25 procent av inkomsten.​
Nytt för i år är att de privata hyresvärdarna ska förhandla på egen hand med Hyresgästföreningen istället för att teckna hängavtal med allmännyttan, vilket skett tidigare.
 
Det kommer ställa högre krav på bostadsmarknadens parter och det fortsatta arbetet med systematiserad hyressättning, enligt de riktlinjer som nu skickas ut till förhandlingsledarna.
 
Regionerna uppmanas dessutom att träffa representanter för kommunerna för att diskutera Hyresgästföreningens syn på allmännyttan.
 
I samband med förhandlingarna ska det även träffas en överenskommelse om att hyressättningsavgiften höjs från tio till tolv kronor i månaden från och med 1 januari 2011.
 
Hyressättningsavgiften är den avgift som hyresgästerna betalar till Hyresgästföreningen för att få hjälp med hyresförhandlingen. Avgiften ingår inte i medlemskapet och omfattar alla hyresgäster som inte valt att förhandla på egen hand eller som bor i hus där det saknas förhandlingsordning.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med” Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.