Annons

Hyrde dyr lägenhet av företag – får tillbaka 150 000 i överhyra

Sundbyberg En kvinna i Sundbyberg får tillbaka nästan 150 000 kronor som hon betalat för mycket i hyra. "Tyvärr är det inget ovanligt att bolag hyr ut lägenheter i andra hand till överhyra", säger Göran Walldin som är jurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm.
fastighet och jurist i bild
Foto: Mikael Bergling/Ida Karlsson
Kvinnan hyrde en lägenhet i andra hand i Sundbyberg till överhyra. Hyresgästföreningens jurist Göran Walldin säger att det inte är ovanligt att bolag hyr ut lägenheter i andra hand till kraftig överhyra.

Kvinnan, som vill vara anonym, hyrde under perioden 1 maj 2020 – 19 februari 2022 en bostadsrättslägenhet på två rum och kök i centrala Sundbyberg av ett företag.

Hyran för den cirka 50 kvadratmeter stora lägenheten var 17 000 kronor i månaden. I den summan ingick hushållsel, bredbandsuppkoppling samt städning en gång i månaden.

Enligt bolaget hyrdes lägenheten möblerad med bland annat säng, soffa, soffbord, tv-bänk, matbord, köksutrustning och balkongmöbler.

Hävdar att den var omöblerad

Kvinnan hävdar å sin sida att lägenheten hyrdes omöblerad sånär som på en spegel, gardiner och balkongmöbler. Detta för att hon skulle kunna ha sina egna möbler och saker där.

Efter att ha flyttat ut ur lägenheten begärde kvinnan, med hjälp av Hyresgästföreningen, att få tillbaka en del hyran som hon menade var alldeles för hög och gjorde en anmälan till Hyresnämnden i Stockholm som delvis gav henne rätt.

Enligt nämnden var en skälig hyra för den period som kvinnan hyrde lägenheten 10 330 kronor i månaden, inte 17 000 kronor.

Får mindre än begärt – var möblerad

Hon ska därför få tillbaka 146 441 kronor plus ränta, vilket dock är cirka 30 000 kronor mindre än vad hon begärde.

Lägenheten hyrdes ut möblerad, konstaterar Hyresnämnden i sitt beslut. Att kvinnan inte ville använde möblerna, och att de därför togs bort, påverkar inte hyresvärdens rätt att ta ut hyra för dem.

Enligt praxis bör påslaget inte vara högre än cirka 10-15 procent.

Vanligt att ta ut överhyra

Hyresgästföreningens jurist Göran Walldin säger att det inte är ovanligt att bolag hyr ut lägenheter i andra hand till kraftig överhyra.

– Det är till och med ett ganska vanligt upplägg som dessutom ökar. En del bolag driver detta som en ren affärsverksamhet. Som bostadsmarknaden ser ut i Stockholm, och andra större städer, har människor ibland inget annat val än att söka sig till andrahandsmarknaden för att få tag på en bostad.

Vad bör den göra som anser sig betala för hög andrahandshyra?

– Det går att få tillbaka en del av hyran genom att göra en anmälan till hyresnämnden med krav på återbetalning, vilket vi kan hjälpa till med. Nämnden avgör därefter vad som är en skälig hyra.

Kan komma överens

– Har man bra underlag, till exempel hyresavtal och kontoutdrag som visar hur mycket man har betalat i hyra, brukat många hyresvärdar försöka göra en överenskommelse redan innan det närmar sig sammanträde i hyresnämnden, vars beslut kan överklagas till hovrätten som är sista instans i sådana här ärenden.

– Det innebär att beslutet om att återbetala cirka 150 000 kronor till kvinnan som hyrde lägenheten i Sundbyberg har nu vunnit laga kraft. Bolaget som hyrde ut lägenheten kan inte driva det vidare.

Har hon fått några pengar?

– Nej, inte ännu. Kommer det inte några pengar inom den närmaste tiden blir det ett fall för Kronofogdemyndigheten.

Hem & Hyra har utan framgång sökt företagets juridiska ombud för en kommentar.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.