Annons

Hyrde ut lägenheten – nu är Petrus utelåst från sitt eget hem

Örebro Petrus Dag, 35, hade fått goda rekommendationer om mannen han hyrde ut till. Nu har kontraktet löpt ut – men Petrus blir inte insläppt genom dörren. Sedan två och en halv månad är han, frun och två små barn utelåsta från sitt hem.

I slutet av 2017 hyrde Petrus Dag, 35, ut sin lägenhet i andra hand. Det ångrar han nu i efterhand.

Till en början gick uthyrningen smidigt. Han hade fått tillstånd från styrelsen i bostadsrättsföreningen i Örebro, och hyresgästen var en sympatisk man som rekommenderats av en bekant. Ett hyreskontrakt skrevs, och allt verkade frid och fröjd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Först förra året började orosmolnen hopas. Slutdatumet på kontraktet närmade sig och hyresgästen svarade inte längre när Petrus Dag ringde. Även hyrespengar uteblev.

– Jag har ringt, messat, mejlat, skrivit till honom på sociala medier och försökt att gå via hans vänner, berättar Petrus Dag.

I somras fick han slutligen fatt på sin hyresgäst, genom att kontakta mannens arbetsplats. Hyresgästen verkade ångerfull och betalade in den uteblivna summan.

Läs ocksåMormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstolMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd

– Han erkände att han betett sig illa men gav inga svar på varför.

De båda kom överens om att flytta utflyttningsdatumet till månadsskiftet. Klockan 12.00 den första juli skulle Petrus Dag få sina nycklar tillbaka.

Nu har över två veckor förlöpt, och Petrus Dag har varken hört av eller sett skymten av mannen som bor i hans lägenhet. När Petrus ringer på dörren är det ingen som öppnar – och inte heller den senaste hyran är betald.

Läs ocksåBodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälanMannen utvandrade till Nigeria, men behöll lägenheten i Sverige – och hyrde ut den. OBS! Bilderna är inte från tillfället.
Petrus Dags lägenhet ligger i ett nyproducerat bostadsrättshus i Örebro. Men samma öde kan drabba dig som hyr ut din hyresrätt i andra hand.
Utelåsta i månader

Totalt har Petrus Dag, hans fru och två små barn varit utelåsta från sitt eget hem i två och en halv månad.

– Jag och min familj vet inte vart vi ska ta vägen. Situationen blir mer allvarlig för varje dag som går, skriver han i ett inlägg på Facebook.

Inlägget har delats flitigt, och kommentarerna väller in. Flera besökare delar med sig av erfarenheter och kommer med tips. På hans Linked in-sida har Petrus Dags vädjan om hjälp gett en rent lavinartad respons.

Annons

– Ett par hundra personer har totalt hört av sig och berättat liknande historier. Jag blir mörkrädd när jag inser hur vanligt det här fenomenet är i Sverige, säger han till Hem & Hyra.

Petrus Dag hade inte i sin vildaste fantasi kunnat tänka sig att en helt vanlig andrahandsuthyrning skulle kunna sluta med att han själv stod utan hem.

– Jag hade ingen aning om att det fungerade på det här sättet. Att hyresgästen har så mycket större makt än hyresvärden. Den här lagen måste vi seriöst se över.

Han beskriver kampen om att få sin lägenhet tillbaka som ett heltidsjobb.

– Det tar hur mycket energi som helst. Det skrämmer mig verkligen att detta är ett så vanligt förekommande fenomen.

”Jag kommer inte att ge mig”

Till slut insåg Petrus Dag att det inte fanns någon annan väg ut än att kontakta Kronofogden. Ärendet vilar nu hos myndigheten i väntan på att verkställas.

Trots all oro och frustration är han ändå glad att den misslyckade uthyrningen drabbat just honom.

– Min attityd är att allting alltid löser sig, och jag har ett stort kontaktnät med människor som kan hjälpa. Så fort jag fått tillbaka lägenheten kommer jag att driva på för att denna lag ändras. Jag kommer inte att ge mig.

Efter att artikeln publicerats ringer mannen som hyrt lägenheten självmant upp. Mannen berättar att han inte längre bor där, utan bara har sina saker kvar. Han lovar att lämna bostaden inom kort.

Annons

Han uppger att den utdragna hyrestiden beror på olika tolkningar av kontraktet.

Varför har du inte svarat när Petrus försökt nå dig och stannat kvar?

– Det är av personliga skäl. Jag vill inget hellre än att det här löser sig.

I Petrus fall handlar det om en bostadsrätt, men situationen hade kunnat vara densamma om det rörde sig om en hyresrätt. Enligt Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg går det inte att till hundra procent skydda sig vid en andrahandsuthyrning.

Besittningsrätten är så stark att man inte bara kan kasta ut en ockuperande andrahandshyresgäst – och att byta lås är inte heller tillåtet.

– Det här är ett av skälen till att det är så viktigt att kolla upp personen innan man tecknar kontraktet, säger hon.

Vägrar personen att flytta får man kallt räkna med att vänta i månader, medan juridikens kvarnar sakta maler.

– Man får till slut vända sig till Kronofogden med en begäran om så kallad handräckning, det vill säga vräkning, säger Susanna Skogsberg.

Fakta: Tänk på det här före en andrahandsuthyrning

  • För det första måste värden ha godkänt andrahandsuthyrningen. Att man under en period ska jobba på annan ort är till exempel ett giltigt skäl.
  • Kontrollera så gott det bara går vad det är för en person som ska få flytta in.
  • Ta alltid referenser från tidigare hyresvärdar.
  • En koll av eventuella betalningsanmärkningar kan också ge en fingervisning, men är ingen garanti för att det kommer att sluta väl.
  • Var noga med att teckna ett detaljerat kontrakt om andrahandsuthyrning. En mall finns på Hyresgästföreningens webbsajt.
  • När du vill säga upp andrahandskontraktet ska du skriftligen meddela andrahandshyresgästen. Du måste kunna bevisa att du har sagt upp kontraktet på ett korrekt sätt. Se därför till att få din hyresgästs namnteckning på en kopia av uppsägningen, eller skicka uppsägningen i ett rekommenderat brev.
Läs också Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Utbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.