Hyresförhandlingar krisar – medling begärd i Göteborg

Göteborg Förhandlingarna om nya hyror för drygt 18 000 hyresgäster hos Göteborgsbolaget Familjebostäder krisar. Nu tar parterna hjälp av medlare.

Det var i höstas som kommunala Familjebostäder i Göteborg presenterade ett krav om att få höja 2013 års hyror från och med årsskiftet, med mellan en och fem procent.

Hyresgästföreningen avvisade utspelet, bland annat med hänvisning till bostadsbolagets goda ekonomi, en vikande konjunktur och det faktum att många hyresgäster redan i dag har en ansträngd hushållsbudget som dessutom hotas av varsel.

Läs ocksåHär vill kommunala värden höja hyran med 17 procent - hyresgästen Agneta: ”Det här är Knivsta, inte Monaco”Tudelad bild. Den till vänster föreställer en kvinna i 60-årsåldern med kortklippt grått hår och glasögon med svarta bågar. Hon tittar rakt in i kameran med allvarlig min. Bilden t h föreställer Knivsta stationshus med ett tåg framför.

Sedan dess har parterna träffats åtta gånger för att diskutera bolagets kostnader och underhållsplaner. Men förhandlingarna har kört fast. Nu väljer Familjebostäder i stället att begära medling för att komma vidare.

Det sker genom Hyresmarknadskommittén, ett partssammansatt organ med representanter från Hyresgästföreningens riksförbund och de kommunala bostadsbolagens organisation Sabo.

Att hyresförhandlingar går till medling är överlag mycket ovanligt i Göteborgsområdet. Men Familjebostäders förhandlare Nina Skoger ser ingen större dramatik i beslutet.

Läs ocksåParkeringshuset är trångt och eftersatt – ändå dubbleras deras hyra

– Vi kände att vi i år inte riktigt kommer fram och ser det som en möjlighet att få lite råd på vägen, säger hon.

På sin hemsida skriver Familjebostäder: ”Vi begärde hyreshöjningen för att kunna underhålla våra fastigheter på ett bra sätt och för att betala våra ökade kostnader. Exempelvis värme, vatten, sopor och skötsel.”

Samtidigt är Familjebostäder det allmännyttiga bostadsbolag i Göteborgsområdet som lägger mest pengar på underhåll per kvadratmeter och år, enligt Hyresgästföreningens förhandlare Linda Zackariasson.

Läs ocksåGod stämning räckte inte – hyresförhandlingar strandade igen i Gnesta: ”Taktik”

Därmed vore det önskvärt att hålla igen på åtgärder som drabbar hyresgästernas plånböcker när tiderna är sämre, menar hon.

– Övriga samhället dämpar sig. Det är rimligt att även bostadsbolagen gör det, säger hon.

Ett medlingsbud väntas inom de närmaste veckorna. Om någon av parterna, eller båda, avvisar det strandas förhandlingarna. Då avgörs hyrorna av Hyresmarknadskommittén.

Läs mer om krav från andra kommunala bostadsbolag i länet här.

Här är hittills färdiga uppgörelser om 2013 års hyror i Västra Götaland.

Läs också Mio tar strid mot fakturan för störning: ”Ska man inte kunna spela musik mitt på dagen?” Hyresgästerna trodde de stoppat dyr renovering – nu blir de överkörda: ”Ingen lyxåtgärd”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.