Annons

Hyresförhandlingarna i Halmstad avbryts

Halmstad HFAB vill höja hyrorna. Hyresgästföreningen anser att det är orimligt med en höjning samtidigt som bostadsbolaget gör stora vinster. Ärendet avgörs nu av Hyresmarknadskommittén.

Trots att förhandlingarna har pågått sedan i höstas kommer Hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget Halmstads Fastighets AB, HFAB inte överens. Förhandlingarna har avbrutits och frågan om hur årets hyror ska se ut för de cirka 10 000 lägenheterna i Halmstad avgörs istället av Hyresmarknadskommittén.

– Normalt sett ska hyrorna vara klara i god tid innan årsskiftet. För hyresgästerna innebär det här att allt drar ut på tiden, säger Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen Region norra Skåne, där södra Halland ingår.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

HFAB gick i höstas ut med att de ville höja hyrorna i sitt bestånd med 1,1 procent. Hyresgästföreningen kontrade med att istället yrka på sänkta hyror med 0,8 procent.

– Det finns framförallt två saker som komplicerar det hela. Det ena är de stora värdeöverföringarna som görs från bostadsbolaget till kommunen. Utöver detta så går det riktigt bra för HFAB. De ska övertyga oss om att de behöver mer pengar men det har de inte lyckats göra, säger Peter Olsén.

Enligt HFAB:s årsredovisning gjorde bolaget en vinst på 82 miljoner, efter finansiella poster men före skatt, förra året.

Läs ocksåHyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror”

Är det verkligen nödvändigt att höja hyrorna när det går så bra för HFAB? 

Annons

Enligt våra ägardirektiv ska vi ha en avkastning på fyra procent vilket motsvarar förra årets vinst. Men vi har även kostnadsökningar och genom dem har vi räknat fram vårt behov av hyreshöjningar, säger Marie Thelander Dellhag, tf vd på HFAB.

Vad gäller de miljoner som HFAB varje år för över till Halmstad kommuns kassa uppger hon att det helt och hållet är en ägarfråga.

Läs ocksåSusannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”En tvådelad bild. En text med texten skadestånd. En bild på en kvinna som tittar rakt fram.

– Boverket har granskat denna utdelning och anser att den uppfyller lagen, säger Marie Thelander Dellhag och påpekar att HFAB respekterar Hyresgästföreningens ståndpunkt men att de nu behöver hjälp av en extern part för att komma vidare.

Att frågan om hyrorna nu avgörs av Hyresmarknadskommittén hör inte till vanligheterna. Peter Olsén beklagar att så nu är fallet.

– Vi var beredda att fortsätta. Att HFAB väljer att sätta punkt kommer att avspeglas i hur vi går in i nästa års förhandlingar, säger han.

Annons

Var Halmstadsbornas hyror hamnar får framtiden utvisa. Enligt Marie Thelander Dellhag var deras senaste förhandlingsbud, som avvisades av Hyresgästföreningen, en hyreshöjning med omkring 20 kronor vilket motsvarar cirka 0,3 procent.

Den 17 mars håller Hyresmarknadskommittén ett första möte.

Här hittar du listan över färdiga hyresuppgörelser i Halland för 2016.

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén består av representanter från Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretags bransch- och intresseorganisation, samt Hyresgästföreningen.
Kommitténs uppgift är att fatta beslut när parterna inte själva kan komma överens i en hyresförhandling lokalt.
Parterna får lägga fram sin sak och presentera det ekonomiska underlag som man grundar sitt yrkande på. Därefter beslutar kommittén om en eventuell hyreshöjning. Detta beslut måste parterna acceptera.

Läs också Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag" Ilska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar” Värden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.