HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresförhandlingarna i Halmstad avbryts

Halmstad HFAB vill höja hyrorna. Hyresgästföreningen anser att det är orimligt med en höjning samtidigt som bostadsbolaget gör stora vinster. Ärendet avgörs nu av Hyresmarknadskommittén.

Trots att förhandlingarna har pågått sedan i höstas kommer Hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget Halmstads Fastighets AB, HFAB inte överens. Förhandlingarna har avbrutits och frågan om hur årets hyror ska se ut för de cirka 10 000 lägenheterna i Halmstad avgörs istället av Hyresmarknadskommittén.

– Normalt sett ska hyrorna vara klara i god tid innan årsskiftet. För hyresgästerna innebär det här att allt drar ut på tiden, säger Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen Region norra Skåne, där södra Halland ingår.

Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

HFAB gick i höstas ut med att de ville höja hyrorna i sitt bestånd med 1,1 procent. Hyresgästföreningen kontrade med att istället yrka på sänkta hyror med 0,8 procent.

– Det finns framförallt två saker som komplicerar det hela. Det ena är de stora värdeöverföringarna som görs från bostadsbolaget till kommunen. Utöver detta så går det riktigt bra för HFAB. De ska övertyga oss om att de behöver mer pengar men det har de inte lyckats göra, säger Peter Olsén.

Enligt HFAB:s årsredovisning gjorde bolaget en vinst på 82 miljoner, efter finansiella poster men före skatt, förra året.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Är det verkligen nödvändigt att höja hyrorna när det går så bra för HFAB? 

Enligt våra ägardirektiv ska vi ha en avkastning på fyra procent vilket motsvarar förra årets vinst. Men vi har även kostnadsökningar och genom dem har vi räknat fram vårt behov av hyreshöjningar, säger Marie Thelander Dellhag, tf vd på HFAB.

Vad gäller de miljoner som HFAB varje år för över till Halmstad kommuns kassa uppger hon att det helt och hållet är en ägarfråga.

Läs ocksåVärdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"Lisa Wadenholt andas ut efter beskedet från Hyresnämnden.

– Boverket har granskat denna utdelning och anser att den uppfyller lagen, säger Marie Thelander Dellhag och påpekar att HFAB respekterar Hyresgästföreningens ståndpunkt men att de nu behöver hjälp av en extern part för att komma vidare.

Att frågan om hyrorna nu avgörs av Hyresmarknadskommittén hör inte till vanligheterna. Peter Olsén beklagar att så nu är fallet.

– Vi var beredda att fortsätta. Att HFAB väljer att sätta punkt kommer att avspeglas i hur vi går in i nästa års förhandlingar, säger han.

Var Halmstadsbornas hyror hamnar får framtiden utvisa. Enligt Marie Thelander Dellhag var deras senaste förhandlingsbud, som avvisades av Hyresgästföreningen, en hyreshöjning med omkring 20 kronor vilket motsvarar cirka 0,3 procent.

Den 17 mars håller Hyresmarknadskommittén ett första möte.

Här hittar du listan över färdiga hyresuppgörelser i Halland för 2016.

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén består av representanter från Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretags bransch- och intresseorganisation, samt Hyresgästföreningen.
Kommitténs uppgift är att fatta beslut när parterna inte själva kan komma överens i en hyresförhandling lokalt.
Parterna får lägga fram sin sak och presentera det ekonomiska underlag som man grundar sitt yrkande på. Därefter beslutar kommittén om en eventuell hyreshöjning. Detta beslut måste parterna acceptera.

Läs också Förhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.