Annons

Hyresförhandlingarna med Stockholmsbolagen har strandat

Stockholm Efter tre månaders förhandlande har Svenska Bostäder, Familjebostäder, Stockholmshem och Stadsholmen kastat in handduken. Nu blir det HMK, den centrala medlingsfunktionen, som får ta över.

Förhandlingarna om hyror för 2018 med allmännyttan i Stockholm, med 75 000 lägenheter, har avslutats utan att man kommit överens. De fyra bolagen har lämnat förhandlingarna. Från bolagens del är yrkandet 2,2 procent från 1 januari. Det är mer än dubbelt så mycket jämfört med andra. Hyresgästföreningen kan gå med på 0,9 procent.

– Det har varit många möten. Men avståndet mellan oss bestått, vi har inte nått fram till den punkt där vi kunde enas. Vi har lagt ett fullt acceptabelt bud, säger Claes Sjöberg, ordförande i förhandlingsdelegationen för hyresgästerna i Stockholmshem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Nu blir det HMK som får avgöra. Jag förstår inte varför, de är mycket solida och ändå tar de strid för att trycka upp hyresnivåerna, det är obegripligt. Där tror jag att jag talar för hela delegationen, säger Yngve Sundblad, ordförande för Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för hyresgästerna i Svenska Bostäder.

Årets förhandlingar har varit samordnad för samtliga bolag. Från Hyresgästföreningens sida är det 16 personer som suttit vi förhandlingsbordet, från bolagen 6. Det kan ha bidragit till att det varit svårare än vanligt att komma överens.

Annons

– Chansen eller risken finns att någon annan gör upp och då gör alla andra det också. Det har varit lättare tidigare år, jag har aldrig varit med om att vi strandat, säger Yngve Sundblad.

Läs ocksåNy överenskommelse – så mycket höjer Svenska Bostäder hyran för 28 000 lägenheter

HMK utläses Hyresmarknadskommittén och är ett tvistlösnings- och medlingsorgan mellan Hyresgästföreningen och Sabo, de allmännyttiga bostadsbolagen.

– Det är en fördel att vi har en förhandlingsordning som möjliggör en tvistelösning och medling. Min förhoppning är att en lösning kan uppnås relativt snabbt, säger Pelle Björklund, vd i Svenska Bostäder.

Han påpekar att båda parter var överens om att avbryta förhandlingarna och att de nu går till medling i HMK.
– Vi kan konstatera att vi stod för långt från varandra. I flera år har hyreshöjningarna varit klart under inflationen. Vi kommer i längden inte att kunna fullgöra det uppdrag vi har. Vi ligger i topp i nöjd-kund-index och det är svårt att göra om vi inte får täckning. Och vi vill vara bäst.

Annons
Läs ocksåVille förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronorDomarklubba och pengar

Pelle Björklund tror inte att knutarna varit varken samordnade förhandlingar eller andra frågor, till exempel diffrentiering, flerårsavtal eller upprustningsavtal. Den springande punkten har varit nivån. Inte heller kommer det pågående arbetet med att systematisera hyrorna att rubbas.
– Hoppas att det påverkar så lite som möjligt. Att en förhandling strandar någon gång emellanåt är inte konstigt. Det kommer att underlätta för framtiden att ha systematiserade hyror och en fördelning som vi är överens om.

Nu kommer det att dröja innan hyrorna blir klara. En process i HMK tar flera veckor. Tidigare har förhandlingarna med de allmännyttiga bolagen i Göteborg strandat. Ett besked från HMK när det gäller dem väntas i dagarna.

Läs också Gran föll från åttonde våningen och träffade bil – ”trodde det var en bomb” Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Stockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.