Annons

Hyresgäst i Linköping krävde återbetalning tre år för sent

Linköping Den som har betalat för mycket i andrahandshyra kan kräva pengar tillbaka. Men det gäller att inte vänta för länge. Det har en hyresgäst i Linköping fått erfara.

Kvinnan hyrde en studentlägenhet i andra hand av en annan kvinna under fem månader 2015. Först efter att kontraktet skrivits på insåg hon att hyresvärden Studentbostäder inte tar ut någon hyra under två månader på sommaren. Det innebär att kvinnan betalade mer för lägenheten än förstahandshyresgästen, enligt hennes egna beräkningar 31 procent mer än den ordinarie hyran.

Kvinnan lämnade i början av juli i år in en ansökan till hyresnämnden om återbetalning av överhyra. Den som hyr ut sin lägenhet i andra hand har normalt bara rätt att ta ut samma hyra som han eller hon själv betalar. Om bostaden hyrs ut möblerad får enligt praxis ett mindre påslag göras. Hyresnämnden brukar i sådana fall godkänna ett påslag på 10-15 procent för en fullt möblerad lägenhet.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

I det här fallet var hyresnämndens hantering av ärendet mycket snabb. Redan dagen efter att ansökan kommit in fattades beslutet att avvisa den. Kravet hade nämligen kommit in för sent. Enligt hyreslagen måste en ansökan om återbetalning lämnas in inom tre månader efter att hyresgästen har flyttat ut och i detta fall hade det gått tre år.

Annons
Läs också Så rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga” Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” Hyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant” Man åtalas för bedrägeri – så lurade han flera personer på tiotusentals kronor 63-åring döms för svart överhyra – men går plus ekonomiskt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.