HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst i Ödeshög kan vräkas

Ödeshög En hyresgäst på en mindre ort i Ödeshögs kommun riskerar att förlora sin lägenhet efter att flera gånger ha slarvat med att betala hyran. Nu ska hyresnämnden avgöra ärendet.

Kvinnan flyttade in i lägenheten 1 januari 2017. Redan månaden därpå uteblev hyresinbetalningen första gången och när det upprepades i maj samma år valde hyresvärden att säga upp kontraktet och vända sig till kronofogden för att få hjälp att driva in pengarna.

Trots detta bestämde sig värden för att låta hyresgästen få en andra chans och hon fick bo kvar tills vidare. Men när hyresinbetalningarna efter några månader återigen uteblev tog hyresvärdens tålamod slut. I en ansökan till hyresnämnden begär värden att nämnden ska besluta att hyreskontraktet är förverkat, det vill säga att hyresgästen blir vräkt. Enligt ansökan är kvinnan skyldig drygt 20 000 kronor i obetalt hyra.

Läs ocksåMåste sova i hemmet två nätter i veckan

Hyresgästen har erbjudits möjlighet att lämna in ett yttrande där hon ger sin syn på saken till hyresnämnden. Något sådant yttrande har dock inte kommit in.

Fakta: Så säger lagen
  • Det räcker med att du är mer än en vecka sen med att betala hyran för att värden ska få säga upp ditt hyreskontrakt utan uppsägningstid. Den juridiska termen är att din hyresrätt är förverkad.
  • Värden är skyldig att meddela att du kan få tillbaka din lägenhet om du betalar hyran inom tre veckor från att du fått meddelandet. Det kallas att återvinna hyresrätten. Om du ändå inte betalar är risken stor att du förlorar din bostad.
  • Även mindre förseningar kan, om de händer vid upprepade tillfällen, leda till ett förlorat hyresavtal.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Dom: Ersättningslägenhet får vara mindre och dyrare Hyresgäst kastade saker från lägenhet - blir uppsagd Hyresgäster lyckades pressa ned höjningen Så vill regeringen effektivisera hyresnämnderna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.