Annons

Hyresgäst kämpar mot mystiska störningar

Kalmar När den radiolyssnande hyresgästen fick en ny granne blev det problem. Då slutade nämligen hennes radio att fungera. Värden har gjort flera tekniska utredningar utan att hitta orsaken. Radiostörningarna förblir ett mysterium.
Foto: Pixabay
Den som har en fungerande radio hemma behöver ingen vevradio – se till att ha batterier bara.

Hyresgästen har bott i huset i Mönsterås sedan 1992. Hon har lyssnat på radio varje dag i alla rum i lägenheten. Men i januari 2018 blev det tvärt slut på den vanan. Då fick hon en ny granne och plötsligt fick hon inte in radiokanalerna i sovrummet och vardagsrummet. Rummen gränsar till grannens vardagsrum där dennes dator är placerad. Hyresgästen tog kontakt med grannen och bad hen flytta på datorn. Men de ville inte grannen göra.

Värden är Mönsterås bostäder. De har kunnat konstatera att hyresgästen mycket riktigt är drabbad av radiostörningar. De har vid flera tillfällen skickat ut tekniker för att undersöka saken. Men de har inte kunnat hitta något fel i grannens dator som skulle kunna orsaka störningarna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ingen annan granne har upplevt radioproblemen. Värden tror att det kan bero på att bjälklaget stoppar störningarna från datorn så att ingen annan i huset upplever problem. 

Annons

– Jag har aldrig hört talas om något liknande. Störningsproblem har vi ofta. Men inte störningar som slår ut en annan enhet, säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen.

Men hyresgästen har inte gett sig. Hon ifrågasätter sättet som undersökningen genomfördes på och har tagit ärenden hela vägen upp till Hyresnämnden. Men det har ännu inte gett någon utdelning. För att hyresnämnden ska kunna ålägga hyresvärden att åtgärda brister måste det klart framgå vad som är orsaken till bristen. Hyresnämnden betvivlar inte att det förekommer störningar i hyresgästens radiomottagning. Men eftersom orsaken till störningarna är ett mysterium, kan nämnden inte besluta om åtgärdsföreläggande.  

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Jag kan förstå resonemanget. Om man inte hittar orsaken till problemet är det svårt att agera, säger Ingrid Buskas.

Annons

Hyresgästen uppger att hon tänker överklaga domen.

Läs också Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.