Hyresgästbasens försvar: ”Jag är särbo”
3 december 2008 kl 14:05
Nyheter
Hyresgästföreningens ordförande i Stockholm försvarar att han har en hyresrätt samtidigt som han tillbringar stor del av sin tid tillsammans med sin hustru – i ett radhus några kilometer därifrån.– Jag jobbar ofta sena kvällar och då bor jag oftast i lägenheten. Det har aldrig varit någon hemlighet att jag är särbo, säger Terje Gunnarson.
I tidningen City berättas i dag om Hyresgästföreningen i Stockholms dubbla boende. Terje Gunnarson är mantalsskriven i en etta i Hagsätra, samtidigt som hans hustru har ett radhus i Högdalen, som ligger en knapp kilometer från ettan. Terje Gunnarson vill inte precisera hur ofta han är lägenheten, men generellt sett brukar han åka dit när han jobbar sena kvällar.
– Om jag är ledig någon kväll åker jag gärna till min hustru och får mig lite käk och rena kläder.
I din blogg skriver du att du hämtar nystrukna skjortor hos din hustru. Brukar man inte bo där man har sin garderob?
– Jag har tagit bort det där eftersom det lät lite manschauvinistiskt. Men hustrun sköter markservicen, så är det. Men det händer att jag använder tvättstugan i Hagsätra också.
Paret flyttade till en början ihop i Terje Gunnarsons fyrarummare. När inte samborelationen fungerade köpte hustrun ett radhus och lägenheten byttes till två mindre. Hustrun köpte ett radhus i Högdalen, som Terje Gunnarson står för hälften av lånen på.
– Hustrun äger huset men jag står på hälften av lånen eftersom hon inte har ekonomi att ha hela lånet.
Fyrarummaren byttes mot ettan där nu Terje Gunnarson är skriven och en lägenhet som hans dotter fick kontraktet på.
De grannar i Hagsätra som tidningen City pratat med har dock aldrig sett honom.
– Det vore förmätet av mig att kommentera vad grannarna säger. Det finns säkert de som kommer ihåg mig, men inte som ordförande i Hyresgästföreningen i Stockholm.
Är det moraliskt försvarbart att ha två bostäder i bostadsbristens Stockholm?
– Jag jobbar oerhört mycket och det funkar inte för mig att vara sambo. I stället för att uppehålla fyrarummaren själv, så bytte jag den mot en mindre samtidigt som min dotter fick en lägenhet. Det tycker jag var sympatiskt.
Enligt Håkan Julius, ordförande i hyresnämnden i Stockholm, är det osäkert om du skulle få behålla lägenheten vid en rättslig prövning. Hur gör du då?
– Jag vet inte. Jag behöver någonstans att bo och har inte ens tänkt tanken att jag skulle kunna bli av med kontraktet. När jag är ute och pratar på hyresgästmöten brukar jag referera till min hyresrätt. Det har aldrig varit någon hemlighet hur jag bor.
I sin blogg skriver Terje Gunnarson att vän av ordning tipsat media om att han bor i radhus.
– Som ordförande har jag jobbat hårt emot ombildningarna till bostadsrätter. Det klart att jag skaffat mig ovänner, säger Terje Gunnarson.