Annons

Hyresgäst anklagas för att ha stulit grannens elskoter – nu tvingas han flytta

Mjölby Hyresgästen fångades på film när han lämnade källarförrådet med en bekant som bar på en stulen elskoter. Hyresnämnden kallar beteendet oacceptabelt och har bestämt att mannen måste flytta inom bara några dagar.
Hyreslagen och en elskoter.
Foto: Jenny Knutsson
Hyresgästen medger att han var med när grannens elskoter stals, men att han försökte avstyra stölden. Elskotern på bilden har inget samband med artikeln.

Händelsen med elsparkcykeln var droppen som fick bägaren att rinna över för hyresvärden i Mjölby. En ansökan om att få vräka mannen skickades in till hyresnämnden.

De senaste åren har grannar klagat gång på gång på att mannen släpper in obehöriga personer i huset. Hyresgäster har uppgett att de inte vågar vara i källaren av rädsla för att stöta på mannen och hans bekanta som uppträtt obehagligt och störande.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vid ett tillfälle ska hyresgästen ha hittats liggande okontaktbar i hissen. Enligt störningsanmälan ska mannen då också ha kissat i hissen vilket ska ha lett till kortslutning i ett kretskort som behövde bytas.

Mannen har också betalat hyran för sent tio gånger under de senaste åren.

Flera varningsbrev

Hyresvärden har flera gånger skickat varningsbrev till hyresgästen och uppmanat honom att ändra sitt beteende.

Kulmen nåddes tidigare i år då en annan hyresgäst i huset upptäckte att det varit inbrott i hennes källarförråd och att elskotern som förvarades där var borta.

Annons

— Eftersom man visste att det var ett ganska litet tidsspann där stölden kunde ha skett, så kunde hyresvärden gå tillbaka på inspelningarna från sin övervakningskamera som visar dörren in till skyddsrummet där källarförråden är belägna, säger hyresvärdens juridiska ombud, Emelie Wagell från organisationen Fastighetsägarna.

Hyresnämnden i Linköping.
Hyresnämnden i Linköping har bestämt att mannen måste flytta.

På filmen, som spelades upp vid hyresnämndens sammanträde, syns två män komma ut från skyddsrummet. Den ena bär på en svart elskoter och grannen vittnade under sammanträdet om att det är hennes.

Stölden polisanmäldes. Kort efteråt fick kvinnan ett sms från sin granne som påstod att han hittat skotern och att hon kunde komma och hämta den.

”Mår jättedåligt”

— Han förnekar inte att han var med. Men han hävdar att han försökte avstyra det hela och såg till att skotern kom tillbaka. Han mår jättedåligt av det här, säger mannens förvaltare Annelie Klang, som förde hans talan i hyresnämnden.

Hon vädjade till hyresnämnden att låta mannen få en chans till.

Annons
Läs ocksåFlera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

— Oturligt nog kom jag in sent i bilden, säger Annelie Klang, som sedan januari sköter mannens ekonomi.

Hon ifrågasätter uppgifterna om att mannen ska ha förstört hissen och menar att det inte kan ha gått till på det sätt som hyresvärden påstår.

Ingen är dömd för stölden, men hyresnämnden anser att det inte spelar någon roll. I beslutet skriver nämnden att händelsen ska bedömas som en särskilt allvarlig störning. Tillsammans med de tidigare störningar som skapat oro bland övriga hyresgäster är den skäl nog för att mannen inte ska få bo kvar.

Läs ocksåKommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

— Han fick bara ett par dagar på sig att flytta från när beslutet kom. Men hyresvärden hörde av sig och gav honom ett par veckor till. Nu får han flytta hem till sin mamma igen. Det är tufft, säger Annelie Klang.

Fakta: God man och förvaltare
  • En god man eller förvaltare hjälper den som inte själv kan ta tillvara sina juridiska och ekonomiska rättigheter fullt ut. Att få hjälp av en god man är frivilligt. En förvaltare kan däremot utses mot personens vilja.
  • En förvaltare utses av tingsrätten med uppdrag att sköta en persons ekonomi  och tillvarata personens intressen i samhället.
  • Den som har förvaltare får till exempel inte teckna avtal på egen hand. Men att ha förvaltare betyder inte att du blir omyndig. Du kan till exempel fortfarande rösta.
  • Den som har en förvaltare få oftast betala för det. Kostnaden beslutas av kommunens överförmyndare.

Källor: Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare och Sveriges domstolar

Läs också Meterhöga lågor när hyresgäst eldade på uteplatsen – tvingas flytta och betala 90 000 Hyresskuld på 118 000 till kommunen – nu förlorar kvinnan sin bostad Nära vräkning när sjukpenningen dröjde – nu får mannen en ny chans

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.