Hyresgäst anklagas för att ha stulit grannens elskoter – nu tvingas han flytta
Händelsen med elsparkcykeln var droppen som fick bägaren att rinna över för hyresvärden i Mjölby. En ansökan om att få vräka mannen skickades in till hyresnämnden.
De senaste åren har grannar klagat gång på gång på att mannen släpper in obehöriga personer i huset. Hyresgäster har uppgett att de inte vågar vara i källaren av rädsla för att stöta på mannen och hans bekanta som uppträtt obehagligt och störande.
Vid ett tillfälle ska hyresgästen ha hittats liggande okontaktbar i hissen. Enligt störningsanmälan ska mannen då också ha kissat i hissen vilket ska ha lett till kortslutning i ett kretskort som behövde bytas.
Mannen har också betalat hyran för sent tio gånger under de senaste åren.
Flera varningsbrev
Hyresvärden har flera gånger skickat varningsbrev till hyresgästen och uppmanat honom att ändra sitt beteende.
Kulmen nåddes tidigare i år då en annan hyresgäst i huset upptäckte att det varit inbrott i hennes källarförråd och att elskotern som förvarades där var borta.
— Eftersom man visste att det var ett ganska litet tidsspann där stölden kunde ha skett, så kunde hyresvärden gå tillbaka på inspelningarna från sin övervakningskamera som visar dörren in till skyddsrummet där källarförråden är belägna, säger hyresvärdens juridiska ombud, Emelie Wagell från organisationen Fastighetsägarna.
På filmen, som spelades upp vid hyresnämndens sammanträde, syns två män komma ut från skyddsrummet. Den ena bär på en svart elskoter och grannen vittnade under sammanträdet om att det är hennes.
Stölden polisanmäldes. Kort efteråt fick kvinnan ett sms från sin granne som påstod att han hittat skotern och att hon kunde komma och hämta den.
”Mår jättedåligt”
— Han förnekar inte att han var med. Men han hävdar att han försökte avstyra det hela och såg till att skotern kom tillbaka. Han mår jättedåligt av det här, säger mannens förvaltare Annelie Klang, som förde hans talan i hyresnämnden.
Hon vädjade till hyresnämnden att låta mannen få en chans till.
— Oturligt nog kom jag in sent i bilden, säger Annelie Klang, som sedan januari sköter mannens ekonomi.
Hon ifrågasätter uppgifterna om att mannen ska ha förstört hissen och menar att det inte kan ha gått till på det sätt som hyresvärden påstår.
Ingen är dömd för stölden, men hyresnämnden anser att det inte spelar någon roll. I beslutet skriver nämnden att händelsen ska bedömas som en särskilt allvarlig störning. Tillsammans med de tidigare störningar som skapat oro bland övriga hyresgäster är den skäl nog för att mannen inte ska få bo kvar.
— Han fick bara ett par dagar på sig att flytta från när beslutet kom. Men hyresvärden hörde av sig och gav honom ett par veckor till. Nu får han flytta hem till sin mamma igen. Det är tufft, säger Annelie Klang.
- En god man eller förvaltare hjälper den som inte själv kan ta tillvara sina juridiska och ekonomiska rättigheter fullt ut. Att få hjälp av en god man är frivilligt. En förvaltare kan däremot utses mot personens vilja.
- En förvaltare utses av tingsrätten med uppdrag att sköta en persons ekonomi och tillvarata personens intressen i samhället.
- Den som har förvaltare får till exempel inte teckna avtal på egen hand. Men att ha förvaltare betyder inte att du blir omyndig. Du kan till exempel fortfarande rösta.
- Den som har en förvaltare få oftast betala för det. Kostnaden beslutas av kommunens överförmyndare.
Källor: Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare och Sveriges domstolar