Annons

Hyresgäster erbjuds 600 000 kronor för att flytta

Linköping Hyresgäster hos Dalkullan förvaltning erbjuds upp till drygt 600 000 kronor för att säga upp sina kontrakt och flytta. Hyresvärden vill ombilda till bostadsrätter.
Foto: Jenny Knutsson
Hyresgäster på Kullagatan 4–6 och Hamngatan 20 som inte kan eller vill köpa sina lägenheter erbjuds stora summor pengar för att flytta.

I brev från hyresvärden erbjuds de 51 hyresgästerna på Kullagatan 4–6 och Hamngatan 20 i Linköping fyra olika alternativ:

  1. Köp din lägenhet och bli medlem i den nybildade bostadsrättsföreningen.
  2. Bo kvar med andrahandskontrakt mot en kompensation på 2 500 kronor per kvadratmeter.
  3. Bo kvar med andrahandskontrakt tills vidare men betala bara halva hyran.
  4. Säg upp ditt kontrakt och flytta mot en kompensation på 5 000 kronor per kvadratmeter.

För hyresgästerna med de största lägenheterna i husen handlar det om drygt 600 000 kronor i kompensation vid en flytt.

Men det finns också ett femte alternativ som värden inte tar upp, betonar Lena Andersson, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen, dit ett flertal hyresgäster har hört av sig.

– Vi råder dem som inte kan eller vill köpa sina lägenheter att bo kvar med sina förstahandskontrakt. Då har de fortfarande fullt besittningsskydd, säger hon.

Samtidigt har hon förståelse för att det kan vara frestande att erbjudas stora summor pengar för att flytta.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Var och en måste göra som man själv tycker är bäst. Men hyresvärden har missat att berätta att man faktiskt har rätt att bo kvar med precis samma villkor som i dag. Enda skillnaden är att man får bostadsrättsföreningen som hyresvärd, säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen.

Så vitt hon kan bedöma är hyresvärdens agerande fullt lagligt.

– Men det är olyckligt att hyresvärden skrämmer upp sina hyresgäster och får dem att tro att de måste välja något av värdens alternativ, säger Ingrid Buskas.

Läs ocksåAlingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:nMikael Dolietis vd för Alingsåshem.

Hem & Hyra har pratat med en av hyresgästerna, som inte vill medverka med sitt namn i tidningen.

Annons

– Mina grannar kommer att bli min hyresvärd och det kan vara känsligt, säger hyresgästen, som har bestämt sig för att bo kvar.

– Mitt kontrakt är inte till salu.

Läs ocksåCarolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

Hyresgästen har vare sig ekonomi eller intresse för att köpa sin lägenhet.

– Med ägande följer en massa ansvar som jag inte vill ha.

Att flytta är inte heller något alternativ.

– Det här är hemma för mig. Jag har bott här många år och trivs så bra. Dessutom är det bostadsbrist i Linköping, vart skulle jag ta vägen?

Dalkullan förvaltning AB har ägt de aktuella husen sedan 2012. Ombildningen sköts dock av ett annat företag, Stadsform fastighetsutveckling AB. De båda bolagen har samma vd, Martin Wiklund.

Hem & Hyra har sökt Martin Wiklund via telefon, mejl och sms. När vi till sist får svar via mejl bekräftar han att den nybildade bostadsrättsföreningen uttryckt intresse för att köpa fastigheterna men att Stadsform i övrigt inte kommenterar pågående försäljningar.

Annons

De brev som har delats ut till hyresgästerna är undertecknade av Zdravko Zdilar, Stadsform fastighetsutveckling AB.

– Jag har ingen avgörande roll i ombildningen utan förmedlar bara information till hyresgästerna, säger Zdravko Zdilar och hänvisar alla ytterligare frågor till Martin Wiklund.

Vilken position han själv har inom Stadsform vill Zdravko Zdilar inte svara på.

Enligt Lena Andersson på Hyresgästföreningen är det inte ovanligt med ombildningar. Däremot har hon inte varit med om att hyresgäster erbjudits pengar för att lämna sina lägenheter tidigare.

– De ärenden vi har haft har oftast gällt mindre fastigheter där hyresgästerna själva tar initiativet till en ombildning. Här verkar det vara hyresvärden som vill kunna sälja bostadsrätter, säger hon och tillägger:

– Med tanke på hur mycket pengar man erbjuder hyresgästerna så inser man att det finns mycket att tjäna på att göra så.

Fakta: Ombildning

Så här går en ombildning från hyresrätt till bostadsrätt till:
1) Först måste en bostadsrättsförening bildas.
2) Fastigheten besiktigas och säljaren och bostadsrättsföreningen kommer överens om ett pris.
3) En så kallad köpstämma hålls. Minst två tredjedelar av hyresgästerna måste rösta ja för att affären ska bli av. Bara medlemmar i bostadsrättsföreningen får rösta.
4) När fastigheten köps av föreningen har du tolv månader på dig att bestämma om du vill köpa din lägenhet Efter sex månader är det marknadspris som gäller.
Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Fick inte vräka 59-årig kvinna – köpte ut henne för 700 000: "Kan bli olustigt" Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.