Annons

Hyresgäster fortfarande utan el

Lycksele ​I snart en vecka har ett tiotal hyresgäster i Kristineberg, sex mil norr om Lycksele, varit utan ström. När fastighetsägaren vägrade betala en depositionsavgift till Skellefteå Kraft svarade de med att strypa tillförseln. Om inte kommunen agerar ser det fortsatt mörkt ut för hyresgästerna.
I snart en vecka har ett tiotal hyresgäster i Kristineberg, sex mil norr om Lycksele, varit utan ström. När fastighetsägaren vägrade betala en depositionsavgift till Skellefteå Kraft svarade de med att strypa tillförseln. Om inte kommunen agerar ser det fortsatt mörkt ut för hyresgästerna.
Ägarbytet mellan Kristinebergs Hus och Försäljning AB och Agro Mark och Fastighet AB har inte skett helt problemfritt.
Ända sedan köpekontraktet skrevs under i höstas har bråk pågått om pantbrev, lagfart, förvärvstillstånd och inneliggande hyreskontrakt.
Och när inte depositionsavgiften till Skellefteå Kraft betalades och de svarade med att strypa eltillförseln drogs även elbolaget in i tvisten.
– Vår advokat har tagit över nu. Vi anser att Skellefteå Kraft har brutit mot flera EU-regler. De måste till exempel förvarna kommunen minst tre veckor innan de klipper elen, vilket de inte gjort, säger nuvarande fastighetsägaren Peter Hennig.
En annan part i det hela är kommunen som har en möjlighet att ingripa och tvinga elbolaget att slå på strömmen genom att lämna in en anmälan om tvångsförvaltning till hyresnämnden.
– Men det är faktiskt väldigt svårt att som kommun gå in i något sånt här när det gäller en privatvärd, säger Eva Sandgren, socialchef på Lycksele kommun.
Varför då? Agerar ni tar det bara timmar för hyresgästerna att få tillbaka strömmen.
– Ja, kanske det. Vi hade en diskussion i morse (måndag) om hur vi ska göra och kom fram till att vi först ska försöka kartlägga läget för hyresgästerna. Så nu har vi skickat dit två utsända som ska höra sig för hur de boende har det. När de avlagt rapport har vi nog klarare besked att ge, säger Eva Sandgren.
Vad har ni hittills gjort för de drabbade?
– Vi vidtog åtgärder redan i förra veckan, så i helgen har de haft möjlighet att laga mat i Folkets Hus och de har kunnat duscha på badhuset. Före helgen bokade vi också några rum i stan om situationen skulle bli ohållbar.
Medan parterna försöker enas och komma fram till en lösning är det hyresgästerna som får ta smällen. Och Skellefteå Kraft tänker inte slå på elen av barmhärtighetsskäl.
– Regler är till för att följas och de är lika för alla så det vore ingen bra lösning, säger Per-Erik Hedström, ekonomichef och talesman för elbolaget.
Så länge depositionen inte är betald och därmed inte ett elavtal tecknat så kommer det heller inte finnas någon ström i ledningarna.
Varför krävde ni egentligen en depositionsavgift?
– Vi gör en kreditupplysning på alla kunder och av en del finns det skäl att begära en deposition av, säger Per-Erik Hedström.
Har företaget varit på obestånd tidigare?
– Låt oss säga så här att vi levererar el på kredit till de som klarar av att betala på kredit, säger Per-Erik Hedström och vill inte kommentera saken ytterligare.
Agro Mark och Fastighet AB anser att ni bröt mot lagen när ni stängde av elen. Att ni först borde ha förvarnat om det.
– Jag kan inte svara på den typen av frågor. Men vår uppfattning är att vi har följt regelverket.
Imorgon tisdag ska Lycksele kommun lämna besked om en anmälan om tvångsförvaltning ska göras. I så fall blir det kommunen som tecknar ett elavtal.
– Och då slår vi på strömmen igen, lovar Per-Erik Hedström.

Annons
Läs också Kan bli 14-årigt rekord - Skånes värsta hyresvärd hotas av fortsatt tvångsförvaltning Så kan du ta strid för ditt badkar – om det riskerar att kastas i renoveringen Badkar kastas ut vid renoveringar – för Jenny är dusch otänkbart: ”Vet inte vad jag ska ta mig till” Värden går i konkurs - kan bli hyresgästernas vinstlott Tvångsförvaltning efter år av vanvård – hyresgästerna lättade över beslutet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.