Annons

Hyresgäster i Lysekil vann uppsägningstvist

Lysekil ​Värden ville säga upp hyresgästerna och själv flytta in i huset. Men hyresnämnden säger nej. Maria Asplund, Martin Gullström och Mona Carlson får med andra ord bo kvar på Gamla Strandgatan i Lysekil. – Det betyder oerhört mycket att inte behöva flytta, särskilt när det är till något som vi tycker är sämre, säger Maria Asplund.

​Förra sommaren fick grannarna på Gamla Strandgatan 7 i Lysekil en otrevlig överraskning. Deras nya värd informerade om att han planerade att bygga om fastighetens tre lägenheter och själv flytta in.
Hyresgästerna fick skriftliga uppsägningar och skulle flytta ut senast 30 november.
När grannarna vägrade hamnade frågan hos hyresnämnden, som Hem & Hyra skrivit om tidigare.
Under det första sammanträdet kunde parterna inte komma överens.

Värden har erbjudit sig att betala flyttkostnader, avstå från krav på grund av slitage, låta hyresgästerna bo kvar gratis till juni i år och dessutom betala hyran i tre månader i en annan bostad om de gick med på att flytta.
Hyresgästerna vägrade.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

I början av mars var det dags för ett nytt möte i hyresnämnden. Maria Asplund, Martin Gullström och Mona Carlson hade då inte ändrat åsikt.
De tycker inte att de ersättningslägenheter som värden hittat går att jämföra med boendet på Gamla Strandgatan. Här har de öppen spis, parkettgolv och tillgång till trädgård. Huset ligger centralt i ett attraktivt läge i Lysekils gamla stadskärna.

Annons
När du hyr en lägenhet är grundregeln att hyresgästen har rätt till förlängning även om värden vill säga upp kontraktet. Det kallas besittningsskydd.
En förutsättning för att värden ändå ska kunna få rätt är att han har ett sakligt skäl till varför hyresgästerna ska flytta. Vägrar du måste värden styrka sina skäl.
Hyresgästerna i Lysekil ifrågasätter om deras värd verkligen tänker flytta in i huset permanent eftersom han bor halva året i Thailand.
Enligt hyresnämndens bedömning har han inte kunnat visa konkreta planer på att huset ska byggas om. Nämnden tycker däremot att hyresgästerna visat att de har behov av sina bostäder.

Därmed är värdens skäl för att säga upp kontrakten svagare än hyresgästernas intresse av att bo kvar.
Det innebär avslag för värdens ansökan och att hyresvillkoren löper på som tidigare.
– Det känns bra och beslutet verkade tydligt, säger hyresgästen Maria Asplund.
Hon är glad över utgången och tycker att hjälpen från Hyresgästföreningen varit strålande. Men än vågar hon inte vara helt lugn.

Annons
Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

Värden har till 12 april på sig att överklaga.
– Vi har inte tagit ställning till beslutet än och uttalar oss inte innan överklagandetiden gått ut, säger Mattias Öberg, värdens ombud på Fastighetsägarna.

Läs också Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.