HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster rasar efter Rikshems hot om vräkning

Kalmar Boende i kvarteret Kroppkakan får en vecka på sig att ta bort pooler och studsmattor från sina uteplatser. Annars hotar värden med att vräka hyresgästerna. 
Uteleksaker är inte skäl för vräkning.

Rikshem tog över bostadsområdet Kroppkakan i Lindsdal.  Då blev hyresgästerna lovade en upprustning av de slitna lägenheterna från 70-talet. Sedan dess har ingenting hänt.

– Det här ett bra exempel på dålig förvaltning, säger Ulf Danielsson på Hyresgästföreningen i Kalmar.

Läs ocksåDom: Ersättningslägenhet får vara mindre och dyrare

Men droppen kom förra veckan. Då damp det ned ett brev till samtliga hyresgäster. Med stora bokstäver skriver värden att det är förbjudet med barnpooler och hoppborgar på täpporna bakom lägenheterna. Om dessa inte tas bort inom en vecka, är det skäl för uppsägning. Rikshem påpekar också i brevet att vräkning kommer följas av att en kopia skickas till socialtjänsten. Brevet har gett upphov till att flera upprörda hyresgäster kontaktat Hyresgästföreningen.

– Det här är förtäckt hot, säger Fredrik Sidblad, hyresgäst och ordförande för Hyresgästföreningens lokalförening.

De 106 lägenheterna i området är byggda som fristående hus. Det är små villor med varsin gräsplätt på baksidan. När Kalmarhem ägde fastigheterna gick de ut med information om att hyresgästerna var fria att använda sina respektive baksidor som de ville. Men om de avgränsade sin täppa med staket, var de själva skyldiga att ta hand om den. 

Läs ocksåLilafärgat hår gav skadestånd

– Här ligger problemet. En del har avgränsade täppa, andra inte. Rikshem ser de täppor som inte är avgränsande som sitt ansvarsområde.

Frida Löwengren, kommunikatör på Rikshem, menar att bostadsbolaget äger alla grönområden. Om någon olycka skulle ske på deras mark är de ansvariga. Det är orsaken till att de nu kräver att alla leksaker ska tas bort från marken.

Hyresgästföreningen för nu en dialog med värden för att få klarhet i vad som ska gälla. Tidsvristen om en vecka är hävd fram tills att en överenskommelse är gjord.

Läs ocksåNy styrelse efter skakig tid

– Bara vi får tydlig information, så kommer vi självklart följa det. Men tillvägagångssättet med hot om uppsägningen är under all kritik, säger Fredrik Sidblad. 

Läs också Stenograferande ordförande avgår efter 35 år Paret från Falun betalade inte hyran i tid – tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.