Annons

Hyresgäster rasar efter Rikshems hot om vräkning

Kalmar Boende i kvarteret Kroppkakan får en vecka på sig att ta bort pooler och studsmattor från sina uteplatser. Annars hotar värden med att vräka hyresgästerna. 
Uteleksaker är inte skäl för vräkning.

Rikshem tog över bostadsområdet Kroppkakan i Lindsdal.  Då blev hyresgästerna lovade en upprustning av de slitna lägenheterna från 70-talet. Sedan dess har ingenting hänt.

– Det här ett bra exempel på dålig förvaltning, säger Ulf Danielsson på Hyresgästföreningen i Kalmar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men droppen kom förra veckan. Då damp det ned ett brev till samtliga hyresgäster. Med stora bokstäver skriver värden att det är förbjudet med barnpooler och hoppborgar på täpporna bakom lägenheterna. Om dessa inte tas bort inom en vecka, är det skäl för uppsägning. Rikshem påpekar också i brevet att vräkning kommer följas av att en kopia skickas till socialtjänsten. Brevet har gett upphov till att flera upprörda hyresgäster kontaktat Hyresgästföreningen.

– Det här är förtäckt hot, säger Fredrik Sidblad, hyresgäst och ordförande för Hyresgästföreningens lokalförening.

Annons

De 106 lägenheterna i området är byggda som fristående hus. Det är små villor med varsin gräsplätt på baksidan. När Kalmarhem ägde fastigheterna gick de ut med information om att hyresgästerna var fria att använda sina respektive baksidor som de ville. Men om de avgränsade sin täppa med staket, var de själva skyldiga att ta hand om den. 

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

– Här ligger problemet. En del har avgränsade täppa, andra inte. Rikshem ser de täppor som inte är avgränsande som sitt ansvarsområde.

Frida Löwengren, kommunikatör på Rikshem, menar att bostadsbolaget äger alla grönområden. Om någon olycka skulle ske på deras mark är de ansvariga. Det är orsaken till att de nu kräver att alla leksaker ska tas bort från marken.

Annons

Hyresgästföreningen för nu en dialog med värden för att få klarhet i vad som ska gälla. Tidsvristen om en vecka är hävd fram tills att en överenskommelse är gjord.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

– Bara vi får tydlig information, så kommer vi självklart följa det. Men tillvägagångssättet med hot om uppsägningen är under all kritik, säger Fredrik Sidblad. 

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.