Hyresgäster utan chans att påverka hyran

Uddevalla Förhandlingen om årets hyror med Hyresgästföreningen är klar, informerade Uddevallavärden. Men någon förhandling för den aktuella fastigheten har inte ägt rum.

I Uddevalla fick hyresgästerna i en mindre fastighet nyligen veta att hyran skulle öka med 2,1 procent. ”Nu är hyreshöjning framförhandlad tillsammans med Hyresgästföreningen”, skriver hyresvärden.

Men det finns inget avtal om kollektiv förhandling (förhandlingsordning) för den aktuella fastigheten.

Läs ocksåSå illa kunde det ha gått när hyresvärden ville gottgöra för sitt misstagEn hand knackar på grön dörr. En kvinna tittar rakt fram.

Procentsatsen ligger i linje med vad många andra hyresvärdar i Uddevalla fått i år. Hyresgästföreningens förhandlare Anja Schröder tycker ändå att det som hänt är allvarligt.
– Jag ser detta som ett medvetet sätt att lura på hyresgästerna en högre hyra. Det här är inte lagligt, säger Anja Schröder.

I fastigheter utan förhandlingsordning ska värden förhandla hyran direkt med varje enskild hyresgäst. Kommer man inte överens får hyresnämnden avgöra saken. Här har de boende alltså inte fått någon chans att påverka årets nivå. Nu tänker Anja Schröder kontakta värden och påtala den saken.

Det finns ingen statistik över hur ofta det händer att värdar felaktigt hänvisar till hyresöverenskommelser med Hyresgästföreningen. Hör inte medlemmarna av sig kan det fortgå i många år.
– Det är säkert vanligare än vi tror. I vissa fall kan det nog bero på okunskap, men i det här fallet borde fastighetsägarna veta. De har ett annat bolag där vi har förhandlingsordning, säger Anja Schröder.

Läs ocksåDyrt för värdar att inte hyresförhandla – får betala skadestånd: ”Närmast ren lagtrots”En husfasad och en lagbok.

Hem & Hyra har talat med flera hyresgäster i huset och de bekräftar att de fått information om att hyran är framförhandlad med Hyresgästföreningen.
Tidningen lyckas bara nå värden via sms. Först hävdar en delägare att någon info om förhandlingar inte gått ut och att saken måste vara ett missförstånd.

När tidningen presenterar en del av innehållet i brevet backar värden. ”Vi har andra fastigheter där det är förhandlingsrätt. Möjligtvis kan det blivit fel info.”

I fastighetsägarens andra bostadsföretag har en höjning på 2,1 procent förhandlats fram på ett korrekt sätt. Det är oklart hur värden nu tänker agera i fastigheten utan förhandlingsordning. Den frågan får Hem & Hyra inget svar på.

Läs ocksåStruntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadeståndI flera år lät Husia AB sina hyresgäster i Lysekil betala för mycket i hyra. Men efter att Hyresgästföreningens Ludvig Möller utrett saken har bolaget nu både tvingats återbetala en halv miljon till hyresgästerna och 275 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen.
Fakta: Bor du utan förhandlingsordning – detta gäller

​En förhandlingsordning (FO) är ett avtal om att förhandlingen ska omfatta alla i en fastighet. (Hyresgästen kan ändå välja att förhandla själv.) 
Utan FO måste värden kontakta dig innan en hyreshöjning.
Du måste snarast meddela värden om du inte accepterar höjningen.
Betala in den tidigare hyran, annars har du gått med på den nya.
Stöter du på patrull? Kontakta Hyresgästföreningen.

Läs också Konflikten över i Aneby - nu vill värden förhandla hyrorna Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.