”Hyresgästernas inflytande är en chimär”
– Dagens beslut visar att hyresgästernas inflytande bara är en chimär. Praxis är ganska cementerad, kommenterar Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg domen.
Ett dussin hyresgäster på Barkassvägen har motsatt sig stora ombyggnader i samband med stambyte. Bland annat vill de behålla sina 50-talskök, med kallskafferi och platsbyggda skåp. Men liksom de flesta hyresgäster som inte ger sitt godkännande till ombyggnad, förlorade också hyresgästerna på Lidingö.
Hovrätten går i sin 18 sidor långa dom helt på hyresvärdens linje. De börjar med att avvisa, inte ta upp, att platsbyggda garderober och lister kommer att försvinna i ombyggnaden.
– Det är ingenting som finns med varken i ansökan eller i hyresnämndens beslut, men vi vet att det kommer att tas bort. De platsbyggda garderoberna kan inte vara kvar när nya ventilationskanaler ska sättas in. Det innebär en sänkning av bruksvärdet, eftersom förvaringsutrymme försvinner, säger Masoud Dehvari, jurist på Hyresgästföreningen, som företrätt hyresgästerna.
När det gäller köken kommer 50-talsinredningen att rivas. Det är praxis att hyresvärdens bedömning godtas, konstaterar hovrätten. Detsamma gäller att ersätta elementet i badrummet med en elektrisk handdukstork och att installera nytt ventilationssystem med frånluftsfläkt och värmeväxlare.
Hyresgästerna hävdade också att den kommande hyreshöjningen i sig innebär att hyresgästernas intresse åsidosätts.
– Många av hyresgästerna är pensionärer och jag vet att flera av dem inte kommer att klara 60-procentiga hyreshöjningar. De kommer inte att kunna flytta tillbaka till lägenheter som de bott i upp till 50 år, säger Masoud Dehvari.
Hovrätten går även här på hyresvärdens linje och konstaterar att det inte är ovanligt med hyreshöjningar i den här storleksordningen.
– Det hovrätten säger är att hyresvärden ska göra de tekniska och ekonomiska bedömningarna och dessutom bestämma på vilket sätt ombyggnaden ska göras. Vad finns det då kvar för hyresgästerna att ha inflytande över, frågar Susanna Skogsberg retoriskt.
Hon ställer nu sitt hopp till den utredning som regeringen tillsatt, om hur hyresgästers inflytande ska stärkas.
– Nu får vi fundera på hur mycket energi vi ska lägga ner på att driva ärenden i domstol. Det verkar hopplöst, vi får lägga energin på att ändra lagen i stället, säger hon och fortsätter.
– Hyresgästerna ska fortfarande ha allt stöd, men vi får inte skapa falska förhoppningar. Det kan vara en bättre väg att satsa på samråd och att träffa ramavtal med fastighetsägarna.
Hovrätten ger hyresnämnden en liten knäpp på näsan för att de inte anmält till Lidingö kommun att hyresgästerna åberopat plan- och bygglagens regler om varsamhet, när man planerar att riva ut 50-talsinredningen. Men genom kommunen finns små möjligheter att försvara köken. Hyresvärden behöver inte ansöka om bygglov för ventilations- och stambyten. Åtgärderna är anmälningspliktiga och kan inte överklagas.
Hem & Hyra har sökt företrädare för John Mattson för kommentarer.