Annons

Hyresgästföreningen bas för digitalt rånförsök

Nyheter Hyresgästföreningens webbplats www.hyror.nu har utnyttjats av bedragare och är därför avstängd i avvaktan på polisutredning. Bedrägeriförsöket riktades mot kunder i den australiensiska banken St.George, strax utanför Sydney i Australien.​
Webbplatsen www.hyror.nu är en regional portal som gör det möjligt att jämföra hyror i kommunala bostadsbolag i Göteborg. Det finns en motsvarande hemsida i Stockholm – www.hyror.se – som bygger på samma teknik, och som också stängts av i väntan på polisutredning och förbättrad säkerhet.
Hyresgästföreningens infomaster Göran Åbonde fick tips om intrånget i går, onsdag.
– En engelsktalande person ringde upp mig och berättade att vår server i Göteborg användes i ett försök till så kallat nätfiske. På vår server fanns en sida med samma utseende som den australiska bankens inloggningssida. Den som fyller i formuläret på sidan ger bedragarna tillgång till vederbörandes konton.
– Samtalet avslutades innan jag fick veta vem det var som ringde.
 
Åbonde stängde omedelbart av de båda hemsidorna, och gjorde polisanmälan.
– Någon svensk har knappast drabbats av bedrägeriet, men hur det är med bankens kunder i Australien vet vi inte ännu. Vi har informerat banken.
Nu är det polisens sak att reda ut hur intrånget var möjligt, och helst också vem som ligger bakom.
– När polisen gjort sitt ska vi själva utreda säkerheten, säger Åbonde. Vi arbetar redan med en ny webbstrategi som ska vara klar mot slutet av året. Då tror jag att den här typen av intrång blir betydligt svårare.

Annons
Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.