Hyresgästföreningen kan ta större risker
Hyresgästföreningen har omkring 800 miljoner kronor i kassakistan. Lägg därtill värdet på de fastigheter föreningen äger. För att tillgångarna ska fortsätta att växa utan att riskerna blir för stora är pengarna placerade i omkring 100 olika investeringar fördelade på tre ben: Räntebärande värdepapper som ger lägst avkastning och lägst risk, aktier som ger högst avkastning och högst risk, samt så kallade alternativa placeringar som är ett slags mellanting. Det kan exempelvis handla om råvarufonder eller fonder med aktier som inte finns på börsen. Placeringsregler som bestämts av förbundsstyrelsens reglerar hur fördelningen av dessa investeringar ska vara.
Målet är att totalavkastningen ska vara tre procent över den bästa bankräntan. Det historiskt låga ränteläget medför utmaningar för Hyresgästföreningens placeringsansvariga. Räntebärande papper ger allt lägre avkastning eller ingen alls. Därför har Hyresgästföreningens förbundsstyrelse beslutat att förändra riktlinjerna för hur fördelningen ska se ut. Man har öppnat upp för att minska räntebärande papperens tyngd i portföljen och ökat möjligheten att göra alternativa placeringarna. Mellan 10 och 30 procent av kapitalet kan vara placerat i alternativa placeringar, innan var det mellan 5 och 25 procent. I dag har föreningen 21 procent i alternativa placeringar. Anders Möller, affärschef på Hyresgästföreningens riksförbund, tror att dessa placeringar kan komma att öka när löptiden för räntebärande papper går ut.
– Om vi utnyttjar de nya ramarna innebär det en något ökat risk, säger Anders Möller, som tillsammans med Urban Ehrenborg på ekonomiheten på Hyresgästföreningens riksförbund, ansvarar för de ekonomiska placeringarna.
Hyresgästföreningens tillgångar har sedan 2013 ökat med nästan en kvarts miljard. Tidigare i år var kapitalet uppe i 840 miljoner kronor, vilket var rekord. Det instabila ekonomiska läget i Kina har gjort att tillgångarna i portföljen minskat något. Det är dock inget som oroar Anders Möller
– Våra placeringar ska vara långsiktigt stabila. En liten nergång kan vi utnyttja. Exempelvis gjorde Volkswagenskandalen att det blev en oro i bilbranschen. Då köpte vi Volvoobligationer som ger en god avkastning. Jag sover gott om natten, försäkrar Anders Möller.