Annons

Hyresgästföreningen på Hemresa

Jämtland I september är Hyresgästföreningen på Norrlandsturné. Den så kallade Hemresan startade i Överkalix. Nu har turen kommit till Jämtland och slutdestinationen Mörsil.
,

Mellan den 20 september och 22 september befinner sig Hyresgästföreningens höstturné, kallad Hemresan, i Jämtland. Orterna man besöker är Åre, Järpen och Mörsil.

– Turnén kallas Hemresan för det är ju det vi på Hyresgästföreningen arbetar med, varje dag, året runt – att alla ska ha rätt till ett bra hem till rimlig kostnad, säger Anne-Christine Strömberg, ordförande i Hyresgästföreningen Storsjöbygden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Tanken med att ge sig ut på turné är att medlemmarna ska få en chans att på hemmaplan få berätta hur det ser ut och fungerar på bostadsmarknaden lokalt.

– Vi hoppas också inspirera till ett ökat engagemang, få fler att bli aktiva och engagera sig för att exempelvis skapa trivselaktiviteter, öka tryggheten eller på andra sätt åstadkomma förbättringar bostadsområdena.

Även politiker och andra beslutsfattare är inbjudna för att komma och diskutera bostadsfrågor.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Hyresgästföreningen har cirka 5 300 medlemmar i föreningen Storsjöbygden. En betydande skara, menar Anne-Christine.

Annons

– Medlemmarna har en viktig roll och får stöttning från sin förening med att påverka bostadsfrågorna.

I tisdags nådde Hemresan Åre och slog läger mitt på torget.

Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,

Verksamhetsutvecklare Clas Alenius berättar om dagen:

– Det kom ett 30-tal och besökte oss, både medlemmar och icke-medlemmar. Samtalen rörde sig mellan högt och lågt. Många ville bara slå av en prat med oss och ta en fika. Man berättade gärna om goda erfarenheter från tillfällen då man fått hjälp av föreningen. Vi satt en längre stund med några hyresgäster från ett område i Duved som var intresserade av att starta en verksamhet i Hyresgästföreningens regi.

Enligt Clas är många medlemmar särskilt intresserade av den juridiska rådgivningen som man kan få och vilka rättigheter man har som hyresgäst.

Annons

– Känner man sig osäker eller orättvist behandlad ska man absolut ta kontakt med oss. Det som inte kommer upp till ytan är svårt att behandla.

Tyvärr dök inga politiker upp under besöket, men bostadspolitiken blev ändå ett naturligt diskussionsämne tillsammans med medlemmarna.

– De ville framför allt se ändringar i skattesubventionerna till det ägda boendet och att en politisk satsning görs för att få igång byggandet av hyresrätter till rimliga kostnader, säger Clas Alenius och sammanfattar dagen som ”en bra dag med diskussioner på alla nivåer och ett skönt häng på Åre torg!”

Igår besöktes Järpen och idag når Hemresan slutdestinationen Mörsil där turnén avslutas utanför Ica mellan 11.00 – 15.00 för de som har vägarna förbi.

Fakta: Hyresgästföreningen Storsjöbygden

Hyresgästföreningen Östersund bytte namn för några år sedan till Storsjöbygden. Föreningen omfattar samtliga kommuner i Jämtlands län utom Ragunda.
Föreningen är en av Hyresgästföreningen region Norrlands största med sina drygt 5100 medlemmar boende i Östersund, Åre, Krokom, Strömsund, Bräcke, Berg och Härjedalen. I dessa kommuner finns ett 30-tal lokala föreningar och arbetsgrupper som alla tillhör Hyresgästföreningen Storsjöbygden.
Ordförande i Hyresgästföreningen Storsjöbygden är Anne-Christine Strömberg.

Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.