Hyresgästföreningen sa nej till medlarbud om Orsahyrorna

Orsa Hyresgästföreningen sa nej till medlingsbudet på 1,23 procents hyreshöjning i Orsa. Nu får HMK, hyresmarknadskommittén avgöra hur hög hyreshöjningen ska bli.
Foto: Lena Mattsson
De nya kommunala hyrorna i Orsa kommer att avgöras i HMK, hyresmarknadskommittén. Hyresgästföreningen sa nej till medlarnas bud.

Sedan 2015 har hyresförhandlingarna mellan Orsabostäder och Hyresgästföreningen varit minst sagt trassliga. Förhandlingarna om hyrorna för 2018 gick till medling före jul.

Medlarnas bud i år var en hyreshöjning på 1,23 procent från 1 februari. ”Så mycket behöver inte bolaget”, menade Hyresgästföreningen och sa alltså nej till budet.

Läs ocksåDe hotades av en av landets högsta hyreshöjningar – nu är hyrorna klaraGatuvy över centrala Knivsta. Blomsterplantering i kruka i förgrunden. Ett orange och ett gult flerbostadshus i bakgrunden.

Nu får parterna än en gång skriva ned sina argument och sedan vänta på att hyresmarknadskommitténs ger en rekommendation. Den rekommendationen, som antagligen inte är klar förrän tidigast i februari, är de skyldiga att anta.

Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg i region Mitt där Dalarna ingår, menar att det som hänt de senaste åren inte är bra för någon.

– Vi kan inte fortsätta att ta tvister vidare utan vi måste tillsammans med Orsabostäder se till att lösa det här långsiktigt. Det är inte bra för dem, oss eller hyresgästerna att det blir så här.

Läs ocksåHögre höjning ger mer betalt - konsulter får provision för att höja hyrornaKanslihuset, där Alexander Kvidén är förhandlingsjurist, är ett av flera konsultföretag som anlitas av hyresvärdar för att utföra bruksvärderingar.

Fjolårets hyreshöjning kunde på grund av att förhandlingarna bröt samman inte börja gälla förrän 1 april.

Läs också Nya trenden kan chockhöja Christoffers hyra - riskerar att få betala 1 800 mer Så fick Lars rätt mot värstingvärden och slapp hyreshöjning Konkurskarusell skapar hyreskaos i byn: "Folk vet varken ut eller in"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.