HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgästföreningen sa nej till medlarbud om Orsahyrorna

Orsa Hyresgästföreningen sa nej till medlingsbudet på 1,23 procents hyreshöjning i Orsa. Nu får HMK, hyresmarknadskommittén avgöra hur hög hyreshöjningen ska bli.
Foto: Lena Mattsson
De nya kommunala hyrorna i Orsa kommer att avgöras i HMK, hyresmarknadskommittén. Hyresgästföreningen sa nej till medlarnas bud.

Sedan 2015 har hyresförhandlingarna mellan Orsabostäder och Hyresgästföreningen varit minst sagt trassliga. Förhandlingarna om hyrorna för 2018 gick till medling före jul.

Medlarnas bud i år var en hyreshöjning på 1,23 procent från 1 februari. ”Så mycket behöver inte bolaget”, menade Hyresgästföreningen och sa alltså nej till budet.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

Nu får parterna än en gång skriva ned sina argument och sedan vänta på att hyresmarknadskommitténs ger en rekommendation. Den rekommendationen, som antagligen inte är klar förrän tidigast i februari, är de skyldiga att anta.

Annons

Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg i region Mitt där Dalarna ingår, menar att det som hänt de senaste åren inte är bra för någon.

– Vi kan inte fortsätta att ta tvister vidare utan vi måste tillsammans med Orsabostäder se till att lösa det här långsiktigt. Det är inte bra för dem, oss eller hyresgästerna att det blir så här.

Annons
Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

Fjolårets hyreshöjning kunde på grund av att förhandlingarna bröt samman inte börja gälla förrän 1 april.

Läs också Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning” Krävdes på 365 000 i obetald hyra – kan få kossor och en miljon kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.