HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen sågar utredning

Nyheter Bruksvärdessystemet är ineffektivt när det gäller att motarbeta segregationen i Stockholm, enligt en ny rapport från Fastighetsägarna. Hyresgästföreningen är kritisk. – Segregationen vore ännu större med marknadshyror, säger André Johansson, utredare på Hyresgästföreningen.​

​Hyresgästerna på Östermalm i Stockholm betalar i snitt 18 procent av sin inkomst i hyra. Motsvarande siffra för hyresgästerna i Tensta är 32 procent, enligt en rapport som genomförts av de privata hyresvärdarnas organisation, Fastighetsägarna.

Genomsnittsinkomsten bland hyresgäster på Östermalm är drygt 345 000 kronor om året, mer än dubbelt så hög som på Järvafältet där Tensta ligger.
Det svenska bruksvärdessystemet har därmed misslyckats med att motverka segregationen i Stockholm, enligt Fastighetsägarna.
– Hyresregleringens försvarare talar ofta om att det ska vara möjligt för alla bo i innerstaden och att regleringen motverkar segregation. Vår rapport visar att så inte är fallet, säger Tore Ljungkvist, näringspolitisk chef vid Fastighetsägarna Stockholm.
 
Det resonemanget avfärdas av André Johansson, utredare vid Hyresgästföreningen.
– Fastighetsägarna bygger sin rapport på felaktig grund. Syftet med bruksvärdessystemet är inte att alla ska kunna bo var de vill. Däremot att motverka att hyrorna sticker i väg så att folk ska kunna bo till en rimlig kostnad, säger André Johansson.
Det är även fel att tro att en enda faktor, som hyresnivån, skulle ligga bakom segregationen i Stockholm. Det beror på flera saker, som maktstrukturer i samhället, enligt André Johansson.
– Bruksvärdessystemet kan lindra problemet med segregation, inte lösa det. Men segregationen vore ännu större med marknadshyror, säger han.
 
 

Läs också Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror” Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.