HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen stämmer Nya Byn igen

Avesta Hyror som inte förhandlats utan höjts godtyckligt. Ingen fungerande felanmälan. 100 lägenheter per tvättstuga. Nu drar Hyresgästföreningen Nya Byn Krylbo AB till hyresnämnden igen.
Hyresgästföreningen stämmer Nya Byn för brott mot förhandlingsordningen. Arkivfoto: LENA MATTSSON

Hyresgästföreningen har knackat dörr hos Nya Byns hyresgäster bland annat för att få se och fotografera de hyresavier som hyresgästerna betalat sin hyra med. I många fall har det hyresgästerna betalat varit mer än vad de ska betala.

– Vi har en förhandlingsordning och vi har försökt förhandla hyrorna i flera år men inget händer. Nu har vi svart på vitt att Nya Byn har brutit mot den genom att höja hyrorna utan att förhandla, säger förhandlingsledare John Oknelid på Hyresgästföreningen i Borlänge.

Läs ocksåMarknadshyror åter het fråga

Andra problem som hyresgästerna berättat om är att de tvättstugor som fungerar är för få och har för få fungerande maskiner. Det kan vara upp mot 100 lägenheter som i vissa fall behöver dela på samma tvättstuga.

– Under våren diskuterade vi tvättstugorna med Nya Byn och de lovade att återkomma till oss med en plan för att lösa den problematiken. Men sedan dess har de inte svarat vare sig på telefonsamtal eller via mail, säger John Oknelid.

Många av hyresgästerna saknar också förstahandskontrakt. Nya Byn har heller ingen fungerande felanmälan dit hyresgästerna kan vända sig.

Läs ocksåFörsäkringsförmån förvirrar medlemmar

– Nya Byn lovade i våras även att återkomma till oss om kontrakten men det har de inte heller gjort. Deras sätt att agera, eller inte agera utan bara lägga locket på alla problem, menar vi är oseriöst, säger John Oknelid.

Läs mer om vårens möte här.

Förutom problem med sin förvaltning har Nya Byn också stora skulder. Hem & Hyra har tidigare skrivit om deras årsredovisning för 2015 där revisorn riktar hård kritik mot hur bolaget sköts och ifrågasätter om Nya Byn som företag överhuvudtaget har någon framtid. (Läs mer här.)

Läs också2 000 lägenheter har fått trygghetscertifiering – men målet nås inte

Hyresgästföreningen sammanställer nu den information man har och kommer alltså att gå till hyresnämnden efter helgerna.

– Vi kommer att stämma Nya Byn för brott mot förhandlingsordningen och vi kommer att kräva återbetalning av de för höga hyror som de tagit ut. De hyresgäster som ännu inte talat med oss är välkomna att höra av sig, säger John Oknelid.

Senast i våras gick Hyresgästföreningen till hyresnämnden med anledning av fuktskador. Läs mer här. Förhandlingen ställdes dock in. Läs mer här.

Läs också Gemensam vilja för marknadshyror Vägrade betala hyreshöjning - tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.