Annons

Hyresgästföreningen Sydost direktsänder sitt årsmöte

Blekinge På lördag håller Hyresgästföreningen Sydost sitt fullmäktige i Nässjö. För första gången ska det livesändas. Nytt är även att det erbjuds barnpassning för deltagarna.
Foto: Jenny Knutsson
Valberedningen föreslår omval på två år för Hyresgästföreningens regionordförande i Sydost, Björn Johansson.

Drygt 100 röstberättigade delegater från hela regionen väntas sluta upp till årets fullmäktige, det vill säga årsmöte, för Hyresgästföreningen Sydost. I regionen ingår länen Kronoberg, Blekinge, Kalmar, Jönköping, Östergötland och Gotland. Nytt för i år är att mötet ska direktsändas på föreningens facebooksida.

– Jag tycker att det ska vara så öppet så möjligt, alla ska kunna vara med så det här är ett led i att vi ska vara öppna, säger Björn Johansson, regionordförande.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nytt är även att föreningen erbjuder barnpassning under mötet.

– Nu var vi så sena med att gå ut med detta men det skickar en signal till nästa år, så att alla vet om att det finns då i alla fall. Detta är också ett sätt för oss att öppna upp så att fler kan delta, säger Björn Johansson.

Annons

Björn Johansson föreslås bli omvald på ytterligare två år. Urban Gunnarsson och Urban Jönsson har ett år kvar i styrelsen. Till övriga ledamöter föreslår valberedningen Inger Borg och Susanne Filipsson på omval, Johny Gustavsson på nyval och Stoja Vranjes på fyllnadsval, sedan en ledamot blivit suspenderad tidigare i år. Förutom valberedningens förslag finns ytterligare fem personer nominerade till styrelsen, vilket innebär att det kan bli omröstning på mötet.

Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Nyligen passerade regionen 73 000 medlemmar. Det är det högsta medlemsantalet regionen haft. I verksamhetsberättelsen framgår att behållargraden förra året var bättre än förväntat, utfallet blev att 87 procent av medlemmarna stannat kvar. När det däremot kommer till antalet förtroendevalda så var det sämre än förväntat förra året.

– Förra året var ett bra år men det har även varit turbulent. Vi har fått en ny regionchef och det har varit stor personalomsättning. Men vi har ökat bra i medlemsantal och nu i år börjar vi skönja en vändning när det gäller antalet förtroendevalda. Vi börjar se en effekt av det arbete vi lagt ned och det är viktigt. Det är en farlig trend om antalet förtroendevalda minskar. Det måste vända och det är det viktigaste vi har att jobba med om vi ska vara kvar, säger Björn Johansson.

Regionens resultaträkning för 2018 visar på en miljon kronor i vinst. Till fullmäktige har det lämnats in fem motioner. En från Nybro som handlar om brist på förankring och dialog kring större beslut. Fyra är från Gotland och berör samarbete med fackliga organisationer, firandet av Hyresgästens dag, villkor för parkeringar samt att vaccination till reducerat pris borde vara en medlemsförmån. Under årsmötet kommer även projektet Världens mammor, att presenteras. På mötet deltar även förre förbundsordförande Barbro Engman.

Annons
Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

 

 

Läs också Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.