Annons

Hyresgästförenings lokaler håller fortsatt stängt: ”Ansvaret ska inte ligga på enskilda”

Nyheter Hyresgästföreningen lokaler håller stängt och när spridningen av coronaviruset nu åter ökar kan det dröja innan de öppnar. Riktlinjerna gäller hela landet, utan lokala variationer. De nya riktlinjerna för äldre påverkar inte beslutet. Så här motiverar förbundsordförande Marie Linder föreningens val.
Foto: Conny Pettersson/ Petra Martinsson

I mars och april slår coronapandemin till på allvar i Sverige. De äldre skoleleverna få gå hem, äldre klassas som riskgrupp och mycket sätts på paus. Hyresgästföreningen beslutar att stänga regionkontor och föreningslokaler. De mindre lokalerna som finns ute i bostadsområdena, och som Hyresgästföreningen ansvarar för, stängs också. Det är fastighetsägarnas lokaler som också kan lånas och hyras av alla hyresgäster. I samband med att lokalerna stängs så rekommenderas aktiva att inte hålla någon verksamhet inomhus. Allt måste ske utomhus.

Riktlinjerna gäller fortfarande och beslutet har både kritiserats och lovordats. Beslutet är taget i Hyresgästföreningens förbundsstyrelse.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt förbundsordförande Marie Linder finns det en övergripande orsak till att lokalerna håller stängt: Att inte bidra till smittspridningen. Beslutet grundar sig på Folkhälsomyndighetens rekommendationer att hålla avstånd, max 50 personer vid sammankomster och att 70 + tillhör en riskgrupp som uppmanas att inte träffa andra. Den senare rekommendationen slopades dock på torsdagen den 22 oktober och äldre ska framöver omfattas av samma rekommendationer som alla andra. De nya riktlinjerna ändrar inte Hyresgästförenings beslut.

Beslutet gäller nationellt, det ska alltså inte finnas några lokala variationer. Enligt förbundsordförande Marie Linder har alla regionordföranden varit med i beslutet och på det sättet är det förankrat i hela föreningen. En huvudorsak till att stänga alla lokaler, även om sammankomsterna där skulle innebära färre personer är 50, är att ha tydliga rikstäckande riktlinjer som stöttar förtroendevalda.

Förutsättningarna är olika. Varför kan bedömningar inte göras på lokal- eller individnivå?
– Jag vet vilken övertalningsförmåga människor kan ha, det kan bli stora diskussioner och vi ska komma ihåg att uthyrning innebär många möten. Det är kontraktsskrivningar, nyckelöverlämningar och besiktningar. Det handlar inte om att vi inte har duktiga förtroendevalda. Vi vill ge stöd till lokalt aktiva. Alltså, ansvaret ska inte ligga på enskilda personer.

Annons
Läs ocksåCorona stänger Hyresgästföreningens lokaler

Hon konstaterar också att många aktiva tillhör riskgruppen.

Många hyresvärdar har gemensamhetslokaler. Till exempel Helsingborgshem och HFAB i Halmstad hyr fortsatt ut om Folkhälsomyndighetens rekommendationer hålls.
– Jag kan bara säga att det får stå för dem. Jag vet att vissa öppnar upp medan andra funderar på att stänga ner för att smittspridningen nu ökar. Skulle vi hamna i ett läge där vi bidrar till smittspridning och någon skulle bli sjuk skulle det vara förödande, och vi skulle få en omvänd diskussion där man ifrågasatte hur vi kan vara med och bidra till smittspridning, säger Marie Linder.

De lokaler som Hyresgästföreningen ansvarar för ute i landets bostadsområden kan sägas vara själva navet i föreningens utåtriktade verksamhet. Här hålls möten där bostadsfrågor diskuteras, här arbetas det fram planer för olika verksamheter och här hålls olika aktiviteter. Många kvarterslokaler hyrs också ut till alla hyresgäster i området för till exempel fester och kalas. Föreningslokaler har expeditionstider för medlemmar med olika frågor.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Att inte kunna använda dessa kan ses som en prövning för föreningen men Marie Linder vill inte utrycka det så att Hyresgästföreningen stänger ner – utan att föreningen ställer om.

Annons

Finns det en risk att engagerade medlemmar tröttnar?
– Det finns andra sätt att träffas på. Jag tror att det krävas att vi öppnar upp mer digitalt. Jag har mött barnfamiljer som tycker det innebär möjligheter. De kan vara med på möten medan barnen ligger och sover. Nu när vintern kommer är det viktigt att ställa om och tänka utanför boxen.

Marie Linder tror att även efter den akuta pandemin kommer det att krävas förändringar.
– Vi kommer att behöva utbildningsinsatser, vi måste tänka till vad som kommer att behövas i form av till exempel handsprit och handdukar. Vi kommer också fortsätta att mötas på andra sätt. Hos oss som organisation ska man träffas på ett smittfritt sätt.

Eftersom smittspridningen nu ökar i Sveriges igen kan det dröja innan lokalerna öppnar eller att riktlinjerna att aktiviteter ska hållas utomhus ändras.
– Jag förstår att det uppstår frågor och att många gärna ser att vi öppnar kvarterslokalerna. Det vill vi med. Samtidigt ser vi fler exempel runt om i landet på klustersmittor i föreningssammanhang. Därför kan vi inte göra det i nuläget.

Fakta: Så här är Hyresgästföreningen uppbyggd

Här allt om hur Hyresgästföreningen organisation ser ut.

Corona i Hyressverige
Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.