Hyreshöjning för tusentals i Saab-krisens Trollhättan
Siv Fransson, förhandlare på Hyresgästföreningen, är relativt nöjd med förhandlingsresultatet där hyreshöjningen för Eidars knappt 6 000 lägenheter landar en bit under två procent.
– Jag tycker att det är en rimlig höjning. Vi har ett bra förhandlingsklimat och vi känner att Eidar har lyssnat på våra argument, säger hon.
För lägenheter med kallhyra höjs nu hyran med 1,85 procent, för lägenheter med varmhyra med 1,95 procent. Det motsvarar ungefär en hundralapp mer för den som i dag betalar 5 000 kronor i hyra.
Under förhandlingarna har man pratat mycket om bolagets stora behov av underhåll men också om den osäkerhet som finns i och med turerna kring Saab.
– Många av Eidars hyresgäster har koppling till Saab på ett eller annat sätt. Med all osäkerhet, turbulens och nu till och med uteblivna löner är de här människorna väldigt utsatta, inte minst ekonomiskt, säger Siv Fransson.
Har ni fått gehör för det argumentet?
– Jo, bolaget har i alla fall inte slagit det ifrån sig. Samtidigt tycker de att de måste ha täckning för sina kostnadsökningar och dem kan vi ju inte trolla bort, säger Siv Fransson.
Eidars vd Urban Blom tycker också att höjningen landat på en rimlig nivå.
– Utifrån det läget Trollhättan befinner sig i, med lokala problem på grund av Saab, så ja, det är en okej uppgörelse, säger han.
Bolaget yrkade dock på nästan det dubbla: 3,5 procent.
– Det är ingen lek med siffror, vi har yrkat det vi tycker att vi behöver. Inflationen har legat på nästan tre procent och vi har en hög aktivitet med mycket underhåll framför oss, så det är klart att vi skulle önska att vi kunde höja mer. Men med det tuffa läget i Trollhättan är det okej, säger Urban Blom.
Redan i januari ska parterna sätta sig ner igen – då för att förhandla fram en planering kring kommande underhållsprojekt. Det handlar bland annat om att komma överens om vilka hyreshöjningar som kan göras när standarden i lägenheterna höjs. Siv Fransson på Hyresgästföreningen tycker att Eidars underhållsplan är ambitiös.
– Sedan ska de ju ha möjlighet att genomföra allt som står i planen också. Det är svårt att bedöma om de kommer att klara av det men det är vår förhoppning att allt går i lås eftersom underhållsbehovet är enormt stort, säger hon.