Annons

Hyreshöjning i Ydre

Ydre Boende hos Ydrebostäder får en hyreshöjning från den 1 april. Bolaget har framför allt pekat på ökade räntekostnader som orsak till behovet av höjning.

​Till skillnad från de flesta andra överenskommelser mellan fastighetsägare och Hyresgästföreningen, har man i det här fallet inte gjort en procentuell beräkning av hyreshöjningen.
I stället höjs hyran med ett visst antal kronor, beroende på vil-ken typ av lägenhet hyresgästen har.

För boende med kallhyra blir höjningen 19 kronor per kva-dratmeter och år.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

För boende med värmen inkluderad i hyran höjs densamma med 20 kronor per kvadratmeter och år.

För den som hyr med både el och värme inräknat i hyran höjs den med 22 kronor per kvadratmeter och år.

– Det är en höjning som ligger i nivå med andra överenskom-melser i länet, säger Benny Andersson på Hyresgästförening-en.

Annons
Läs ocksåHyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidragUtsnitt av tre översta våningarna på ett hus sett snett nedifrån. träfasad och balkonger åt vänster, gaveln i grått material åt höger. Blå himmel med ett litet moln i bakgrunden. Hyresgäster i tre hus i Rickomberga riskerade kraftiga hyreshöjningar på grund av en rättstvist runt om fastighetsägaren hade rätt till statligt investeringsstöd.

Bolaget har krävt hyreshöjning för att klara ökade räntekost-nader samt den fastighetsavgift som bestäms av staten.

Det som hotar bolagets ekonomi är framför allt att en stor an-del av lägenheterna står outhyrda. Ydrebostäder har för avsikt att se över hur antalet tomma lägenheter ska kunna minskas, eftersom det är ett dyrt problem.

En stor åtgärd blir rivningen av två hyreshus med sammanlagt 26 lägenheter.

Läs ocksåPer krävs på skyhög hyreshöjning och 90 000 i retroaktiv hyra: "Har inte råd"

– Man har 50 outhyrda i dag och de där husen står och kostar pengar. De är dessutom i dåligt skick och att rusta upp dem kostar mycket mer än att riva, säger Benny.

Annons

Om du vill räkna ut din nya hyra får du ta den höjning i kronor som gäller för din typ av lägenhet. Ta summan gånger antalet kvadratmeter och dela sedan med tolv, som motsvarar årets månader. Då får du fram din hyreshöjning per månad.

Ydrebostäders vd, Urban Tordsson, har inte gått att nå för en kommentar.

 

Läs också Tog fajten mot monsterkravet – slapp hyreshöjning på 28 procent: ”Fantastisk skillnad” Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Förre fackordföranden rasar mot fackförbundets lyxrenovering av hans hyreshus: "Gör ont i mitt hjärta"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.