Annons

Hyreshöjningar måste ses solidariskt

Gävleborg ​Nio av tio kommunala bostadsbolag i Gävleborgs län har tagit de första kontakterna eller börjat förhandla med Hyresgästföreningen om nästa års hyror. De flesta buden som kommit in ligger runt tre procent.

​Att buden ligger runt just tre procent är inte oväntat enligt förhandlingsledare Mårten Gulin på Hyresgästföreningen i Gävle.

– Vi försöker ju ha en långsiktig dialog med bostadsföretagen men förutsättningarna för dem är väldigt olika. Men det de alla har gemensamt är att de har stora eller rentav gigantiska behov av att renovera, säger Mårten Gulin.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

De grupper av hyresgäster som generellt sett har svårast att acceptera hyreshöjningar är de som  bor i fastigheter med en bit kvar till renovering. De som fått renoverat förstår att det kostar och de som har stora behov betalar gärna mer.

Annons

– Att bo i hyresrätt i ett kommunalt bostadsföretag är att bo solidariskt. Vi har nog varit dåliga på att föra ut den tanken, att alla ska stötta varandra. Det är så mycket Robinson och Idol numera, alltså mycket individualism, säger Mårten Gulin.

Han påpekar också att företagen inte kan låna till sina renoveringar, eller hoppas på att kommunen ska betala, renoveringskostnaderna måste betalas via hyran.

Annons
Läs ocksåEfter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäktEn bill på en tagg och bredvid Michelle Komulainen som är förhandlare på Hyresgästföreningen.

Söderhamns kommuns bostadsföretag Faxeholmen är det företag som ännu inte hört av sig till Hyresgästföreningen och påkallat förhandling.

Läs också Här har hyresförhandlingarna redan kraschat – skiljeman får sätta hyrorna Överturism ett hot mot bostadsmarknaden: "Hyresrätter en krockkudde" Barnen utan lekplats hela sommaren – trots värdens löfte: "Har inte råd att åka iväg" Här är hyresgästernas största problem – vanliga frågan i topp: "Många är oroliga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.