Annons

Hyreshus tvångsförvaltas – värden vägrar betala för vatten

Sollefteå Hyresvärden har vägrat betala avgifterna för vatten och avlopp i flera år. Igår beslutade hyresnämnden att fastigheten i Sollefteå ska tvångsförvaltas av allmännyttan Solatum till år 2025.
Foto: Petra Tarberg
Husen i Undrom som står under särskild förvaltning enligt ett beslut igår i hyresnämnden. Hyresgästerna får tillbaka sin gamla hyresvärd som förvaltare i fem år.

Hyreshusen i Undrom, tre mil öster om Sollefteå, håller inte ”den nivå som hyresgästerna har rätt att kräva i fråga om sundhet, ordning och skick”.
En uppfattning som delas av både Hyresgästföreningen och hyresnämnden, som igår meddelade sitt beslut om tvångsförvaltning av husen.

Bakgrunden till tvångsförvaltningen, eller ”särskilda förvaltningen” som är den mer korrekta benämningen, är bland annat ett trasigt avloppsrör som inte lagats och som därför orsakat stopp i hyresgästers toaletter vid flera tillfällen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Dessutom har fastighetsägaren inte betalat VA-avgifterna till kommunen på flera år.
Skulden är idag över 180 000 kronor. Fastighetsägaren anger, enligt nämndprotokollet från 7 april, att skälet till de obetalda räkningarna är att han anser att kommunen tagit för mycket betalt.

Hyresgästerna har ändå förskonats från avstängning av vatten.
Men eftersom situationen var ohållbar och en avstängning bara var en tidsfråga, agerade Hyresgästföreningen och ansökte tidigare i år om tvångsförvaltning hos hyresnämnden.

– Sollefteå kommun förklarade då att de i dagsläget inte skulle stänga av vatten och avlopp, men att det skulle komma att bli en sådan åtgärd. I det läget kan inte hyresgästerna bo kvar, säger hyresgästernas juridiska ombud, Niclas Sundell från Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Det fanns också ytterligare brister i förvaltningen.

Enligt ett åtgärdsföreläggande i november 2019 skulle fastighetsägaren åtgärda en spis, en tvättmaskin, en trasig tätningslist i kylskåp, fästen för hyllplan, en utelampa och en entrébro.
Fastighetsägaren har överklagat det beslutet.
Men hyresnämnden vägde ändå in det i sin helhetsbedömning angående tvångsförvaltningen. Nämnden tyckte att vissa brister var så pass enkla att åtgärda att de ändå borde gjorts eller att fastighetsägaren åtminstone borde ha pratat med hyresgästerna om en lösning.

Igår meddelade hyresnämnden sitt beslut om tvångsförvaltning och att den ska skötas av Solatum.
Det var också Solatum som ägde huset innan nuvarande ägaren köpte det för 450 000 kronor i mars 2014.

Läs ocksåMånga nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav"

Totalt handlar det om 19 lägenheter. Men flera lägenheter står idag tomma.

Annons

– Ja, det här åtagandet är nog ingen lysande affär för oss, men det är självklart att vi som allmännytta ska hjälpa våra kommuninnevånare, säger Solatums vd Roger Lundin.
– Nu ska vi först åka ut på plats för att informera oss själva och hyresgästerna. Så får vi ta det därifrån sen.

Tvångsförvaltningen pågår till och med 7 maj 2025. Beslutet kan överklagas till Svea Hovrätt fram till 28 maj i år.

Läs också Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas Hyresgästföreningen kritiska efter granskning – "Går inte blunda för hur det ser ut" Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.